Времето, прекарано със смартфон, в игра на видеоигри или гледане

...
Времето, прекарано със смартфон, в игра на видеоигри или гледане
Коментари Харесай

Екранното време се отразява трайно върху детския мозък

Времето, прекарано със смарт телефон, в игра на видеоигри или гледане на телевизия, оказва доста дълготрайно влияние върху мозъчната функционалност на децата, откриха учени, представени от в. " Ивнинг стандард ".

Изследователите са анализирали данни от 33 световни изследвания, в които е употребена технология за невровизуализация, с цел да се мери въздействието на цифровите технологии върху мозъка на деца на възраст до 12 години.

Те откриха, че времето, прекарано пред екрана, води до промени в префронталната кора на мозъка, която дава отговор за паметта и способността да се възнамерява или да се реагира гъвкаво на обстановки. То повлиява и на париеталния лоб, който оказва помощ на хората да обработват досег, напън, топлота, мраз и болежка. Засегнат е и темпоралният лоб, който е значим за паметта и езика.

Резултатите демонстрират, че несъразмерното време, прекарано пред екрана, може да има евентуално негативно влияние върху когнитивното развиване на детето.

Учените от Университета по обучение в Хонконг са анализирали резултати от проучвания за потреблението на цифрови технологии от децата и развиването на мозъка, оповестени сред януари 2000 година и април 2023 година

Участниците най-често са употребявали екранни устройства, като да вземем за пример смарт телефон, следвани от видеоигрите.

Изследователите са стигнали  до заключението, че ранният дигитален опит има " доста влияние върху формата на детския мозък и неговото действие ", което се смята за най-вече негативно.

" Това проучване има доста значение за практическото рационализиране и образуването на политики ", споделя водещият създател доктор Дандан Ву от Университета по обучение в Хонконг. " На първо място, както педагозите, по този начин и лицата, полагащи грижи за деца, би трябвало да признаят, че когнитивното развиване на подрастващите може да бъде повлияно от техния дигитален опит. В този смисъл те би трябвало да дават подобаващи насоки, присъединяване и поддръжка за потреблението на цифрови технологии от децата ".

Учените обявиха, че ще са нужни спомагателни изследвания, с цел да се откри по какъв начин времето, прекарано пред екрана, въздейства върху структурата и функционалностите на мозъка.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР