Времето от средата на декември досега изобщо не напомня, че

...
Времето от средата на декември досега изобщо не напомня, че
Коментари Харесай

Истинска зима все пак ще има! Вижте какво ни носи полярният ...

Времето от средата на декември до момента въобще не припомня, че сме измежду зима. Високите температури сътвориха проблеми на редица зимни курорти в България, Балканите и Европа, само че наподобява, че времето занапред ще се промени, оповестява Meteo Balkans.

Ето какво още пишат от там:

Последните разбори на световните модели предвиждат, че чакаме по-трайна промяна на циркулацията в Европа и по-силни нахлувания на арктична маса. Италиански метеоролози на уеб страницата ilmeteo.to също на това мнение.

През миналите няколко седмици следим, че сибирският антициклон към този момент се е развил и обгръща огромна повърхност от Русия, Монголия и Китай, като атмосферното налягане в центъра му надминава 1040-1050hPa, а температурите в сърцевината на полярната въздушна маса се е намалила и тук-там е до -40 градуса по Целзий.

Според анализите до края на тази седмица и началото на идната се чака отслабването на полярния ураган. Той играе основна роля през зимния сезон в Северното полукълбо, защото това е факторът, който внезапно трансформира циркулацията в Европа.

Очакваме по-чести нахлувания на въздушни маси от полярните ширини  към остарелия континент. Обикновеното по-студеното време в Централна и Източна Европа основават условия за пораждане на мощни циклони и значителни снеговалежи на Балканите.

По-краткосрочен проект чакаме по-топло време от нормалното за януари. Балканите ще бъдат обхванати от топла и влажна въздушна маса и температурите на полуострова ще се покачат.

Както нееднократно сме подчертавали, сходни прогнози са несигурни в дълготраен проект, и е допустимо да претърпят промени.

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР