Времето онлайн започва да измества” други форми на гражданска ангажираност(снимка:

...
Времето онлайн започва да измества” други форми на гражданска ангажираност(снимка:
Коментари Харесай


Времето онлайн започва да „измества”


Времето онлайн стартира да „ измества” други форми на гражданска ангажираност
(снимка: CC0 Public Domain)

По-бързият достъп до интернет доста отслабва гражданската интензивност, сочи ново изследване, извършено във Англия. То откри, че присъединяване в политически партии, профсъюзи, активистки акции и доброволчески начинания понижава с повишаването на скоростта на интернет.

Желанието за присъединяване в доброволчески инициативи спада с повече от 10%, когато хората живеят по-близо до локалните телекомуникационни центрове и надлежно се радват на по-бърз достъп до мрежата, съгласно изследването, на което се базира. Участието в политически партии бележи спад с 19% за всеки 1,8 км увеличение на непосредственост до информационен център. За благополучие, съществуването на бърз интернет не оказва доста въздействие върху взаимоотношенията със фамилията и приятелите, сочи още проучването.

Проучването е извършено от екип учени от Университета в Кардиф и Университета Сапиенца в Рим. То демонстрира, че по-високите скорости на връзка може да са понижили гражданската ангажираност измежду близо 450 000 души. Данните разкриват, че с повишаването на скоростта на интернет сред 2005 и 2018 година времето онлайн „ измества” други форми на гражданска ангажираност.

Други изследвания демонстрират, че ангажираността в обществените медии е засилила други типове гражданска ангажираност, да вземем за пример подкрепяне на организирането на митинги и поддържане на интереса към политиката, „ даже в случай че това не се демонстрира по обичайните способи за участие”.

Резултатът от изследването е стряскащ и не е ясно дали би могъл да бъде доказан от сходни изследвания в други страни. Изследователите обаче намират известна логичност в изводите от проучването си. Според тях, обяснението може да е обвързвано с така наречен осведомителни „ балони” или „ мехури”, които лимитират достъпа на всеки човек до противоположни гледни точки и по този метод предизвикват поляризацията.

Новото изследване, оповестено в Journal of Public Economics, се базира на информация от формалния информационния регулатор в страната Ofcom за местоположението на локалните интернет кабелни централи, които през обсъждания интервал са били основен фактор за скоростта на транспорт на данни. Информацията е съпоставена с публични данни от изследвания измежду семействата по отношение на тяхната ангажираност със обществени организации.
още по темата
Най-голямо влияние е регистрирано върху присъединяване на политическите партии. Изменението, обвързвано с присъединяване в синдикати, е надалеч по-малко – там има понижение с едвам 3,6%.

Ефектът върху доброволчеството при организации, които дават обществени грижи и работят за възстановяване на околната среда, както и скаутските организации, е доста по-слаб – понижението се мери в 7,8%. Този тип организации са избрани от социолозите като внушаващи „ привички за съдействие, взаимност и публичен дух”.

„ Докато стъпването на обществения капитал [семейство и приятели] наподобява стабилно на въздействието на софтуерните промени, развиването на обществения капитал [политика, доброволчество, профсъюзи] се оказва нежно и уязвимо към натиска на технологиите”, заключава изследването.

„ Този резултат е притеснителен, защото допуска, че напредъкът в осведомителните и информационните технологии може да подкопае значителен фактор от икономическата интензивност и действието на демократичните институции”, пишат създателите на отчета.

Новината се преглежда като тревожна от позиция на политическите партии и техните интензивности. Спадът на интереса към политическия живот може да значи, че хората стават по-малко възприемчиви към политическите послания или по-неспособни да интерпретират политическите явления, да схващат „ сложността на ръководството на публичните дела”, споделят създателите на изследването.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР