Времето, нужно на едно ООД да спази всички данъчни изисквания

...
Времето, нужно на едно ООД да спази всички данъчни изисквания
Коментари Харесай

Плащането на данъци е най-сложно в Италия и България

Времето, нужно на едно ООД да съблюдава всички данъчни условия в България, се съкратява с 12 часа до 441 часа

[Pixabay.com] Българският бизнес отделя приблизително 441 часа годишно, с цел да отговори на всички локални данъчни условия, което е с 12 часа по-малко по отношение на миналата година. Това обаче е доста над междинното по света - 238 часа. Така България продължава да пада в световната ранглиста Paying Taxes на консултантска компания PwC и Световната банка, като губи пет позиции и заема 97-о място от 190 страни. Единствената страна с по-лош резултат от България в съюза е Италия, която също губи позиции и се класира на 128-о място.

При изчисляването на тежестта и времето за администриране на данъчните условия PwC и Световната банка употребяват модел, който включва приблизително огромна компания с лимитирана отговорност, записана от жители на съответната страна, която има активност единствено на нейна територия и не се занимава с импорт и експорт. Когато се мери времето, належащо за заплащане на налозите, се включва попълването на заявления, обработката им от администрацията, както и възобновяване на надвнесен налог, обжалване и проверки.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Цената на данъчното задължение

Резултатите на България съвсем не се трансформират по отношение на предходната година. Общата оценка на страната е 72.3 точки от оптимални 100 при 72 предходната година. Времето, нужно да се спазят всички данъчни условия, се съкратява с 12 часа до 441 часа. Най-много лишава изпълняването на условията, свързани с отчитането на налози от личния състав - нужни са 250 часа годишно (86 приблизително за света).

От друга страна, процедурата след подаване на нужната документи е много по-лека в България по отношение на световната междинна. Така да вземем за пример, в случай че в България времето, за което компаниите аплайват за възобновяване на дължимия им Данък добавена стойност е 14.5 часа, по света междинното е 18.7 часа.

Плюс за страната е релативно ниската обща данъчна тежест по отношение на облагата на фирмите. Тя леко се усилва през 2018 година - от 27.7% през 2017 година до 28.4%, само че остава една от най-ниските в Европейски Съюз след Румъния (20%), Люксембург (20.4%), Хърватия (20.5%), Кипър (22.4%), Дания (23.8%) и Ирландия (26.1%). Повишението в България идва от разноските за личен състав, където евентуалната причина са по-високите заплати.

Лидерът в класацията

Тази година Бахрейн измества обичайния водач в класацията - Хонконг, с резултат 100 от 100 и едвам 22.5 часа годишно, заделени от бизнеса за заплащане на налози, в Хонконг са 34.5 часа. Причината за скока на Бахрейн е съществуването на електронна система за изплащането на обществени осигуровки. Министерството на труда автоматизирано изпраща всеки месец фактура до всеки шеф с елементи за заплащането. В Европейски Съюз пък водач е Ирландия (4-о място в света) с резултат 94.6 от 100 точки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР