Времето на Велика Събота ще е слънчево до обяд. Обрат

...
Времето на Велика Събота ще е слънчево до обяд. Обрат
Коментари Харесай

Дъжд и гръмотевици на Великден

Времето на Велика Събота ще е слънчево до обяд. Обрат в метеорологичната конюнктура чакаме в следобедните часове с превалявания, които в западна и централна България ще са интензивни. Атмосферата е нестабилна с условия за бурна гръмотевична интензивност и заплаха от градушки в централните елементи на Дунавската низина и Горнотракийската равнина. В 14 области е в действие жълт код за рисково време.

Над Балканите минава студент атмосферен фронт, който в композиция с високите дневни температури е причина за динамично време с рискови феномени. Движението на фронта е от изток на запад – през днешния ден след обяд преваляванията и гръмотевичните стихии ще са в Западна България. През нощта против неделя и на Великден ще вали повече в източните региони.

От Великден през цялата последваща седмица времето се обрисува несигурно с валежи и гръмотевична интензивност в следобедните часове. Дневните температури ще се двоумят към 20 градуса.

Заради предстоящите превалявания в събота и неделя заплаха от поройни наводнения има по долното течение на река Огоста в Северозападна България.

И тази заран запрашеността на въздуха бележи стойности над допустимите в 7 града на страната – Видин, Плевен, Ловеч, Перник, София, Пловдив и Смолян. Концентрацията на фини прахови частици е над среднодневните правила даже в станциите на „ Копитото” във Витоша на 1350 метра надморска височина и „ Рожен” в Родопите на 1750 метра надморска височина. Причина за замърсяването е просторен облак прахуляк от Северна Африка.

До края на Великденските празници е допустимо рухване на кални дъждове. В началото на новата седмица обаче запрашаването ще се отдръпна на изток и ще излезе от рамките на страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР