Времето на Тръмп в съда в окръг Фултън ще бъде бързо. Други умират в очакване

...
В следващите дни Доналд Тръмп ще се предаде на полицията
Коментари Харесай

В следващите дни Доналд Тръмп ще се предаде на полицията в Джорджия. Очаква се първоначалният му контакт с местната наказателноправна система да продължи само часове - повечето други обвиняеми нямат този късмет.

Бившият президент е наредено да се яви в съда на окръг Фултън до 25 август, за да бъде изправен пред обвинения в опит за отмяна на резултата от изборите през 2020 г. в щата.

Местният шериф Пат Лабат каза, че служителите ще следват „нормалните практики“, когато обработват г-н Тръмп.

Но експертите казаха, че той вероятно ще има много различно преживяване от тези, които лежат в прословутия несигурен затвор на окръга седмици, месеци или дори години, докато чакат съдебен процес.

В САЩ обвиняемите по престъпления чакат в затвора, ако са били арестувани, чакат процес без гаранция или излежават кратка присъда зад решетките. Затворите са места, където престъпниците излежават по-дълги присъди след присъда.

Стотици хора бяха държани в затвора на окръг Фултън повече от 90 дни, тъй като все още не им бяха повдигнати официални обвинения или не можеха да си позволят да платят гаранцията, необходима за тяхното освобождаване, според доклад от септември 2022 г. на Американския съюз за граждански свободи (ACLU).

Докладът също така установи, че 117 души са чакали в затвора повече от година, защото не са били привлечени като обвиняеми; 12 беше държан в продължение на две години по същата причина.

"По същество е пренаселен откакто е построен", каза Фалън МакКлюр от ACLU на Джорджия. „Това просто е един вечен цикъл отново и отново от години.“

'Бързо ерозира ' условия

Построен през 1985 г., за да побере около 1300 затворници, затворът на окръг Фултън е държал над 3000 души през последните години.

Затворът осигурява „нехигиенични условия на живот“, които са довели до огнища на Covid-19, въшки и краста, се казва в доклад на Южния център за човешки права. Установено е, че затворниците са „значително недохранени“ и се справят със състояние, наречено кахексия, известно още като синдром на изтощение.

Чакането в тези порутени условия се оказа смъртоносно за някои.

Миналата седмица 34-годишен мъж беше открит в безсъзнание в килия в медицинско отделение в затвора, където беше държан от 2019 г. Той беше реанимиран , но след това почина в болницата, според офиса на шерифа на окръг Фултън.

Той беше шестият човек тази година, починал в системата на окръжните затвори през 2023 г.

Законът за разбиване на мафията, по който Тръмп е обвинен в затворник в Джорджия, САЩ почина в гъмжаща от насекоми „камера на смъртта“

Нони Батист-Косоко беше само на 19 години, когато почина в ареста на окръг Фултън през юли, след като беше арестувана по по-леко обвинение в престъпление. Депутатите я установиха, че не реагира в килията й в центъра за задържане в Атланта Сити, допълнително пространство, което окръгът наема, за да намали пренаселеността в главния затвор.

Семейството на Батист-Косоко все още не е посочила причината за смъртта й, нито е разбрало резултатите от аутопсията й, каза адвокатът на семейството й пред BBC.

"Има постоянен и обезпокоителен модел на лошо здравеопазване и затворници, умиращи в затвора при мистериозни обстоятелства", каза Родерик Едмънд.

Офисът на шерифа на окръг Фултън каза пред BBC, че все още очаква окончателен доклад от аутопсията и че разследва инцидента.

Смъртта на Батист-Косоко дойде точно преди окръг Фултън този месец да се съгласи да плати 4 милиона долара (3,1 милиона британски лири) на семейството на мъж, починал в затвора, покрит при ухапвания от дървеници.

Независима аутопсия установи, че 35-годишният LaShawn Thompson е починал в психиатричното крило на затвора миналия септември поради „сериозно пренебрегване“ от персонала на затвора . Смъртта му предизвика разследване от Министерството на правосъдието на САЩ относно условията в затвора, достъпа до медицински грижи и прекомерната употреба на сила от служители.

Ескалиращ проблем

Когато е бил построен през 80-те години на миналия век, затворът е бил „най-съвременен“, каза Д-р Едмънд, адвокатът. „Но вече не е. Този затвор трябва да бъде разрушен и гражданите на окръг Фултън трябва да копаят дълбоко и да платят данъчните долари, за да построят чисто нов затвор.“

Самата служба на шерифа на окръг Фултън призна, че условията в сградата са "порутени и бързо се разпадат". Той също така призова за изграждането на нов затвор на стойност 1,7 милиарда долара.

„Много се говореше за почистването му“, каза г-жа МакКлюр от ACLU . „Наистина не сме видели или чули нещо особено значимо. Изглежда като много позьорство.“

Кой е прокурорът на окръг Фултън Фани Уилис?

Г-жа МакКлюр каза, че редица фактори са довели до пренаселеността в системата на затвора на окръг Фултън. От една страна, хората, обвинени в простъпки в окръга, биват арестувани и задържани, за разлика от някои други юрисдикции в Джорджия, където обвиняемите обикновено се освобождават и им се дава бъдеща съдебна дата за дребни нарушения, каза тя.

Окръгът също се сблъска с натрупани дела поради пандемията от Covid-19, а напоследък и множество обвинителни актове по повлияни от рекет и корумпирани организации ( Рико) Действайте несвързано със случая Тръмп, каза тя.

Г-н Тръмп и неговите съподсъдими бяха обвинени в нарушаване на същия закон тази седмица. Но обвиненията по закона, приет през 70-те години, за да помогнат за разбиването на организирани престъпни групи като мафията, са сложни и изискват много ресурси, казват експерти.

"Има предположението, че други случаи не биват повдигнати обвинения, защото това отнема толкова много време", каза г-жа МакКлур.

'Детски ръкавици'

Г-н Тръмп вероятно ще заобиколи цялата тази дисфункция, когато той е обработен в окръг Фултън, казаха експерти.

Въпреки че прокурорите не са публикували подробности за това как г-н Тръмп ще бъде арестуван този път, има улики от ускорения процес при трите му предишни обвинения в Ню Йорк, Флорида и Вашингтон, където той отхвърли всички обвинения.

При пристигането си в тези съдебни сгради на г-н Тръмп му бяха взети основна информация и пръстови отпечатъци, както на всеки обвиняем. Но той беше изолиран от другите обвиняеми и бързо откаран в съдебната зала, заобиколен от Тайните служби и американските маршали. Властите се позоваха на повишени опасения за сигурността при извършването на тези договорености.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР