Времето на Ерик тен Хаг почти изтече, а нидерландецът изглежда

...
Времето на Ерик тен Хаг почти изтече, а нидерландецът изглежда
Коментари Харесай

Кои са евентуалните заместници на Тен Хаг в Юнайтед?

Времето на Ерик загар Хаг съвсем изтече, а нидерландецът наподобява жертван на " Олд Трафорд "! " Червените дяволи " към този момент са изгубили осем мача във всички надпревари през 2023-24 година и е неизбежно да бъде направена още една смяна, колкото и да не се желае на някои.

В момента Ерик загар Хаг управлява най-лошия старт на акцията на Манчестър Юнайтед от 60 години насам - ужасяваща статистика, която бе доказана след мрачното проваляне на тима в последния кръг на " Карабао Къп " против Нюкасъл. Нямаше да се повтори успеха на Юнайтед на финала за Купата на лигата над " свраките " през предходната година (2:0), а този път отборът на Еди Хау се наложи с 3:0 на " Олд Трафорд ".

" Червените дяволи " не съумяха да се съвземат и да се реваншират пред своята аудитория след унизителната загуба в дербито с Манчестър Сити, която ги остави на осем точки от челната четворка на Висшата лига след единствено 10 мача. Отборът на Тен Хаг също по този начин бе надвит два пъти в Шампионската лига и е изправен пред сложна борба за постигане на елиминационните стадии.

" Това е под стандартите, които всички чакат от Манчестър Юнайтед, призна Тен Хаг след мача с Нюкасъл. - Това надалеч не е задоволително положително и би трябвало да го изправим. Поемам отговорността за това. Това е моят тим и той не се показва на равнище ".

Това бяха думите на човек, който знае, че към този момент е на загуба. Играчите са спрели да дават всичко от себе си за Тен Хаг и неприятните резултати ще продължат, до момента в който бордът на Юнайтед не връчи на нидерландеца документ за разлъка.

Несигурността към препоръчаното от сър Джим Ратклиф миноритарно усвояване на " Олд Трафорд " и продължаващата некадърност на семейство Глейзър да се оправят с падащите стандарти на и отвън терена сигурно не са помогнали на Тен Хаг. Но той похарчи забележителна сума за прехвърляния на група неудачници и не съумя да наложи ясна философия на тима, който обезверено се нуждае от някаква конструкция.

Безпощадният метод на Тен Хаг към играчите, които съгласно него са излезли отвън строя - като Джейдън Санчо, също се е обърнал против него. Изтичането на информация от съблекалнята става все по-често, а критиците вадят ножовете си.

Въпросът е: към кого би могъл да се обърне Юнайтед, с цел да вдигне тази група от разочаровани, потиснати от увереността си играчи?

Ето и евентуалните претенденти за правоприемник на Тен Хаг, като стартира с един италиански талант, който се подвизава на южния бряг...

Роберто де Дзерби

Ако Юнайтед желае напредничав управител с характерен жанр на игра, който може да върне заниманието на разочарованите почитатели, има малко по-добри разновидности от Роберто де Дзерби. Бившият ментор на Шахтьор Донецк и Сасуоло направи чудеса в Брайтън след назначението си през септември 2022 година, като изведе клуба до Лига Европа за първи път в историята му.

Де Дзерби е сравняван с Пеп Гуардиола поради неговата система, основана на притежаване на топката, и настояването му да играе откъм гърба, като някои отчети даже допускат, че той може да запълни обувките на испанеца, когато той напусне поста си в Ман Сити.

Юнайтед би постъпил рационално, в случай че се насочи към Де Дзерби преди локалните си противници, и то освен поради очевидния му тактически разум. 44-годишният експерт е занаятчия и в развиването на надарени млади играчи, като под негово управление фрапантно се усъвършенстваха Алексис Мак Алистър, Мойзес Кайседо, Каору Митома и Первис Еступинан.



Зинедин Зидан

Зизу е свързван с поста в Юнайтед няколко пъти през последното десетилетие и може би в никакъв случай няма да има по-добра опция да притегли французина, който е без работа, откогато през май 2021 година приключи втория си мандат отпред на Реал Мадрид.

По време на първия си престой на " Сантяго Бернабеу " Зидан донесе три следващи трофеи от Шампионската лига - достижение, което в никакъв случай не е било подобрявано - както и шест други трофея. Той беше един от най-хубавите футболисти на своето потомство и също по този начин се потвърди като първокласен управител, който може да се оправи с най-голямото его и натиска на упованията на най-високо равнище.

Зидан няма никакъв опит в построяването на тим от нулата, само че незабавно ще провокира почитание в съблекалнята на Юнайтед, а неговият нрав на победител непременно може да е тъкмо това, което е належащо, с цел да измъкне клуба от сегашната рецесия.

Греъм Потър

Може да се твърди, че в случай че Греъм Потър не беше положил солидните основи, Брайтън нямаше да бъде същата мощ, която е през днешния ден под управлението на Де Дзерби. Потър трансформира " чайките " в тим от топ 10 на Висшата лига по време на тригодишното си ръководство, което му обезпечи късмет за изява в Челси.

Ръководеният от Тод Бьоли режим на благосъстоятелност се довери на Потър след откупуването на Роман Абрамович, откакто бързо реши да не се придържа към Томас Тухел в първите седмици на сезон 2022-23 година, а британският треньор остана непобеден в първите си девет мача отпред.

Резултатите обаче скоро се утежняват, защото той се бори да ръководи раздутия си тим и е безпомощен да предотврати изпадането на Челси в долната половина на таблицата. Не беше изненада, когато Потър беше уволнен единствено седем месеца след началото на мандата си и към момента не се е завърнал " на дузпата ".

Сър Ратклиф обмисля да притегли Потър, в случай че миноритарното му усвояване на " Олд Трафорд " се реализира съгласно упованията, и някогашният треньор на Суонзи Сити сигурно ще се възползва от опцията да се опита да възвърне репутацията си.

Треньорските качества на Потър са неоспорими, само че назначението му евентуално единствено ще отчужди още повече почитателите на Юнайтед, а и наподобява, че му липсва харизмата и самочувствието, които са нужни за реализиране на триумф в топ клуб.

Киърън Маккена

Киърън Маккена беше назначен за управител на юношите до 18 година на Юнайтед през 2016 година и впечатли задоволително, с цел да завоюва ролята на треньор на първия тим единствено две години по-късно. Ирландецът резервира работата си на " Олд Трафорд " даже след уволнението на Оле Гунар Солскяер през ноември 2021 година, само че към този миг не се усещаше подготвен да излезе самичък.

Месец по-късно Ипсуич Таун заложи на Маккена и още през първия си сезон той води клуба до промоция от Лига 1. " Трактористите " направиха елементарен и скока в Чемпиъншип, като се изкачиха до второ място в таблицата след 13 мача през 2023-24 година

За малко време Маккена си завоюва репутацията на остроумен стратег и не след дълго ще се завърне във Висшата лига, в случай че не в Ипсуич, то в още по-голям клуб.

Завръщането в Юнайтед на този стадий може и да наподобява пресилено, само че всички по-значими назначения след ерата на сър Алекс Фъргюсън се провалиха, а вътрешното познаване на клуба от страна на Маккена му дава съображение да бъде поканен най-малко на изявление.

Антонио Конте

Друго известно име, което сега си търси нова роля, е някогашният началник на Челси Антонио Конте, чието ръководство в Тотнъм приключи с идиотски край през март. Италианецът съумя да изведе " шпорите " назад в топ 4, само че в последна сметка загуби надзор над съблекалнята и обществено разкритикува играчите и клуба за това, че са основали просвета на незначителност - което не се хареса на ръководителя Даниел Леви.



Все отново Конте донесе купата във Висшата лига по време на престоя си в Челси и завоюва общо четири трофеи по време на интервалите си в Ювентус и Интер. Със сигурност няма да се уплаши от задачата да размени Тен Хаг в Юнайтед, а в съблекалнята не търпи елементарно простаци.

Недостатъкът на Конте е, че е податлив да избира прагматичен тактически метод, сходен на този на някогашния началник на Юнайтед Жозе Моуриньо, а това рядко способства за мощен театър.

В кратковременен проект той би постигнал резултати, заради което без подозрение ще бъде в рамката за висшия пост на " Олд Трафорд ", само че 54-годишният експерт може да не е верният човек, който да повдигне мрачното въодушевление.

Майкъл Карик

Той беше №2 на Солскяер на " Олд Трафорд ", преди за малко да води първия тим на Юнайтед като краткотраен началник, записвайки две победи и едно тъждество - само че той реши да не остава на работа до края на сезон 2021-22 година

През октомври 2022 година Мидълзбро връчи на Карик първата му непрекъсната роля на старши треньор и той наследи тим, който тънеше на 21-о място в Чемпиъншип, на една точка над зоната на изпадащите. Бившият полузащитник на Юнайтед обаче следи трагичен поврат, като Боро се впуска във трогателен поход към плейофите, единствено с цел да претърпи тежко проваляне на полуфинала против Ковънтри Сити.

След това тимът на Карик стартира неприятно новата акция, само че завоюва пет от последните си шест мача в шампионата, с цел да се върне в битката за още едно място в плейофите. 42-годишният състезател се загатва като вероятен правоприемник на Тен Хаг и сходно на Маккена би бил добре квалифициран да окаже трансформиращ резултат.

Той към този момент получи поддръжката на Солскяер, който през май съобщи: " Майкъл е стойностен и кардинален човек, огромен фамилен мъж, само че познанията му също са ненадминати. Той е победител, само че към момента управлява страстите си. Не мога да го видя да не бъде управител на Манчестър Юнайтед ".

Унай Емери

Испанецът се трансформира в един от най-хубавите мениджъри в Европа, откакто реализира свръх триумфи в Севиля, и продължи да печели голям брой титли в Пари Сен Жермен - въпреки и да не съумя да се пребори за Шампионската лига. Изглеждаше естествено, когато Арсенал избра Емери за правоприемник на именития си началник Арсен Венгер през 2018 година, само че той не съумя да върне клуба в топ 4 и устоя единствено 18 месеца на стадион " Емиратс ".



В резултат на това акциите на испанеца внезапно спаднаха, само че той подсети на всички за неповторимите си качества, като овладя триумфа на Виляреал в Лига Европа над Юнайтед през 2021 година и невероятното им постигане до полуфиналите на Шампионската лига през идващия сезон.

Астън Вила върна Емери във Висшата лига през октомври предходната година и от този момент той потвърди, че евентуално е трябвало да му бъде обещано повече време в Арсенал. Вила се изкачи на пето място след 10 мача този мандат и е най-хубавият изпълнител в дивизията. Емери извлече най-хубавото от играчи като Оли Уоткинс, Мати Кеш и Езри Конса, като в същото време притегли вълнуващи гении като Муса Диаби и Николо Дзаниоло.

Емери подвигна тим, който бе паднал до 14-то място под управлението на Стивън Джерард, и в този момент те са в с същински пик за подготовка в Шампионската лига. Юнайтед би бил вманиачен, в случай че най-малко не обмисли някогашния началник на Арсенал, който знае по какъв начин да употребява оптимално ресурсите си и да надвиши упованията.

Чаби Алонсо

Статутът на легендата на Ливърпул прави Чаби Алонсо сложен за приемане от последователите на Юнайтед, само че той е може би най-обещаващият млад треньор в играта сега. Байер Леверкузен беше в зоната на изпадащите в Бундеслигата, когато той пое тима през октомври 2022 година, само че в последна сметка приключи на шесто място след херкулесови старания през втората половина на сезона.
През този мандат те доближиха още по-големи висоти, като прескочиха първенеца Байерн Мюнхен на върха след осем победи и едно тъждество в деветте си начални мача

Алонсо е следващият управител, който следва сходен тактически проект като Гуардиола, с който е работил в Байерн по време на футболните си години - и това се отплаща. Леверкузен е наслаждение да се гледа под управлението на Алонсо, който към този момент е отбелязал 50 гола този сезон единствено в 15 мача, и развива страхотна активност, когато става въпрос за възстановяване на играчите.

В близко бъдеще му следва да премине в първокласен клуб, а Юнайтед може би ще бъде податлив да пренебрегне принадлежността му към Ливърпул, като се има поради какъв брой огромен капацитет има.

Рой Кийн

На последно място, само че никога не и по значимост, е легендата на Юнайтед Рой Кийн, който не е заемал старши треньорска позиция от напускането си на Ипсуич през 2011 година Ирландецът се бореше с компликации на " Портман Роуд ", само че преди този момент управляваше във Висшата лига Съндърланд, а сред 2013 и 2018 година впечатляваше и като помощник на своята страна.



Кийн призна, че няма самообладание да се върне в играта през октомври, като съобщи пред подкаста Stick to Football: " Бих желал да се върна там. От няколко години не съм на управителна позиция, само че към момента се вълнувам всяка събота, че нямам тим, а не съм управлявал от 10-11 години, тъй че това в никакъв случай не изчезва. Но става въпрос за това каква опция ще получиш. Съндърланд не беше елементарен, Ипсуич беше мъчно предизвикателство. Зависи от клуба, от времето, от контракта. "

Фъргюсън се прочу с това, че Кийн напусна Юнайтед през 2005 година след взривоопасна разлъка, само че през лятото той се завърна в клуба за първи път в публично качество, когато показа третия екип за сезон 2023-24.

Реалистично видяно, Кийн няма да е високо в листата на " алените дяволи " за заместител на Тен Хаг, само че са се случвали и по-странни неща и правилните на " Олд Трафорд " биха го посрещнали с отворени прегръдки.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР