Времето на Балканите вече се разваля.В Белград в момента вали

...
Времето на Балканите вече се разваля.В Белград в момента вали
Коментари Харесай

Започна се: Гръмотевична буря се стоварва близо до българската граница

Времето на Балканите към този момент се скапва.

В Белград сега вали дъжд с гръмотевици, въпреки температурата да е 24 градуса.

Дъжд вали и в Ниш на 50 километра от границата с България

Скоро смяната ще настъпи и в България. 

Вероятно още довечера ще стартира да вали в крайните северозападни региони.

Синоптиците фенове от Метео Балканс предизвестиха кои региони ще са най-опасни след броени часове.

Червен код: 

Очакваме добре проведени гръмотевични стихии. Клетките ще се развиват доста бързо, като в зрялата си фаза ще носят натоварен дъжд и гръмотевична активност, градушка и мощни пориви напразно.

Някоя от клетките ще има по-голям капацитет, с по-ясно изразени феномени, като по-едра градушка, ще има условия и за суперклетки.

Процесите ще останат дейни и в тъмната част от периода на прогнозата, а тук-там в оградената част от страната ще има условия за акумулиране на по-големи количества дъжд.През идващите 48 часа синоптичната конюнктура на Балканите ще се утежнява. Причината е преминаващ през  полуострова средиземноморски циклон.

През нощта срещу сряда над по-голямата част от страната ще доминира раздрана облачност. По-значителна ще е тя над Западна и Северозападна България, като над тези региони ще стартират превалявания от дъжд. Ще духа слаб до сдържан югозападен вятър. Над Източна България и мощен - с пориви до 90-100 км/час!

Минималните температури ще се покачат и ще са сред плюс 12°С и плюс 18 °С. По-хладно ще се задържи единствено над котловинните от Западна и Централна България  – до 8-10°С.

През деня в сряда над Западна, Централна и Североизточна България ще се развива мощна купест-дъдждовна облачност. На изолирани региони преваляванията ще са интензивни, придружени  от гръмотевици, ще има условия и за градушки, а над районите с червен код - и от суперклетки. 

Вятърът над западните региони ще се ориентира от северозапад  и ще стартира да нахлува леден въздух.В останалата част от страната вятърът ще се задържи от юг-югозапад и ще е до сдържан. Границата сред дъжд и сняг ще се снижи и през нощта против четвъртък ще е под 1300метра. 

Максималните температури ще бъдат в необятни граници – от 15°-18°C в северозападните региони. Доста по-високи – до  27°-32°C, в Югоизточна България.

Времето в София

През нощта срещу сряда от запад облачността ще се усили и на доста места към среднощ ще превали и прегърми. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще прониква по-студен въздух. Минималните температури ще са сред 8-10°С, а оптималните – към 18°С. През деня времето ще е най-вече облачно с развиване на купрсто-дъждовна облачност. Очакват се превалявания и гръмотевици. 

Времето по планините

На доста места в Рило-Родопския масив и Централна България ще паднат обилни превалявания от дъжд, като най-интензивни ще са явленията през нощта против четвъртък.

Бъдете деликатни! Повишава се рискът от свлачища и местни наводнения в Рило-Родопския масив!

През деня в сряда ще е най-вече облачно със обилни превалявания от дъжд. Над 1300-1500 метра преваляванията ще са и от сняг. Ще духа сдържан до мощен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и с него ще стартира да нахлува леден въздух, тогава и преваляванията ще се усилят. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 15°C, на 2000 метра - към 2°C.

Времето по Черноморието

През целя ден ще е облачно и дъждовно. Очакваме и гръмотевична активност в следобедните часове. Ще духа сдържан до краткотрайно мощен вятър от югозапад. Очакват се и съвсем ураганни пориви напразно! След обяд ще стартират и превалявания от дъжд. Максималните температури ще бъдат сред 28°C и 30°C. Температурата на морската вода ще бъде към 12-13°C. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Времето на Балканите

През третия дни на новата седмица средиземноморски циклон ще окаже въздействие на времето на Балканския полуостров.

Очакваните превалявания на 17 и 18 април ще покачат доста равнищата на подпочвените води, което ще ускори риска и от активизиране на свлачища в  Северна Гърция и региона на Рило-Родопския масив. Очакваните количества превалявания тук-там ще надминат 50 -80/кв.м. Валежи от сняг се чакат в Динарските планини и Сърбия.

" Ще има места, на които може би ще има 50-60 литра на квадратен метър дъжд, а може би и повече. От сряда ще застудее. Още довечера над най-западните региони ще стартира да превалява. В събота оптималните температури на доста места над 600-700 метра надморска височина ще бъдат едноцифрени, а в останалите елементи на страната ще са към 12-13 градуса ", изясни по БТВ професор Рачев..
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР