Времето е най-голямото ни богатство и най-голямата ни тревога. То

...
Времето е най-голямото ни богатство и най-голямата ни тревога. То
Коментари Харесай

Ето как можем да спестим повече време за четене

Времето е най-голямото ни благосъстояние и най-голямата ни паника. То в никакъв случай не стига - за книги, за филми, за пътешестване, за срещи с другари. Хората, които въпреки всичко съумяват, споделят, че е въпрос на цели. За от дълго време чакана книга или филм - ще отделим време. За от дълго време живеещ в чужбина другар - зарязваме всичко. На доктрина и от непозната уста звучи елементарно, само че на процедура - ами времето все не стига.

Защо е значимо да четем книги не е тематика за разискване. Приемаме, че всички, които четем тази публикация сега, обичаме да четем, само че просто желаеме повече време за това. Пазарът е цялостен с нови и атрактивни издания, в обществените мрежи е елементарно да получиш съвет и рекомендация за книга, а панаири, промоции в допълнение предизвикат към от ден на ден нови и нови книги, които се натрупат непрочетени по лавиците.

Не си поставяйте в листата прекалено много книги. Ако се постанова, напуснете фейсбук групи, в които се предлагат и споделят книги. Прекаленото струпване на книги дава паническо чувство за напълно никакво време. Поставете си за цел по-малко на брой, само че по-добре премислени като избор книги. Така ще четете хем по-спокойно, хем по-внимателно.

Помислете по кое време можете да четете. В кой часови пояс ви е най-удобно и дано на всички стане ясно, че тогава не би трябвало да ви закачат. Ако вие не очертаете граници пред непрекъснато разсейващите ви деца, животинки и кой ли не - няма по какъв начин да не се съобразят. Поставете вашето време в четене като извънредно значимо време за вас и дано те се преценяват. Иначе никой няма да ви вземе на съществено и ще ви прекъсват непрекъснато.

Отстранете разсейващи фактори като тв приемник, телефон (ако би трябвало даже си деинсталирайте приложенията за обществените мрежи от смартфона), компютър. Доказано е, че към този момент прекарваме толкоз време в регулиране на обществените мрежи, че за един месец можем да прочетем удивително количество страници. Всеки коментар в обществена мрежа води след себе си различен, всеки пост изисква противоположна реакция под мненията и по този начин безспир. Ето тук би трябвало да деянията темперамент, изключително, в случай че се усещате пристрастени към смарт телефона си.

Помислете какво още краде от времето ви за четене. Може би всеки ден готвите по 2-3 ястия или сте привикнали с някой сериал, който е просто табиет. Може би имате привички, които крадат време - играете компютърни игри или пишете прекалено много. Може би чистите излишно постоянно...огледайте се и пренаредете графика си, с цел да освободите дребни прозорчета.

Времето, което пилеем в пътешестване до и от работа. В огромните градове или в случай че живеете на друго място от местоработата си, пътуваме много време. През това време най-лесно посягаме към телефона, само че дано той остане в чантата, а вместо него, извадим книга. В метрото, градския превоз, във влакове и рейсове - това са десетки часове пътешестване, в които можем да почетем. Само внимавайте да не си изпуснете спирката. Но пък знаем, че има книги, поради които си заслужава, нали?

Не подценявайте. Ако си вземем за почивката книга и тя не ни хареса, само че и не желаеме да купуваме или няма от къде нещо друго за четене, са идеални в такива моменти. Стотици книги са на наше разположение, голям избор - те са комфортни за носене, леки спрямо книгите и не заемат това място.

Направете четенето наслаждение и вътрешно прекарване оттатък книгата. Нагласете си ъгъл за четене, направете нова и вдъхновяваща ви библиотека. Нека душевно това деяние ви изпълва с необикновеност на мига, мястото, книгата. Това ще направи четенето такова прекарване, за което постоянно ще се стремим да намираме време. Меко кресло, чаша чай, подобаваща светлина - един дребен оазис, единствено ваш и на четивото ви.

И въпреки всичко - може да се чете на всички места и когато и да е. Винаги носете нещо със себе си. Не се знае по кое време опашката ще е голяма, ще ви се отвори ненадейно дълга обедна отмора или друга огромна дупка в графика. Затова на разположение постоянно би трябвало да имате книга. Пейки, стълбища, кафенета - няма неуместно място за четене.

С две деца и деен професионален живот имаше време, в което съвсем не четях книги. Но те ми липсваха доста и продължи по доста способи. Най-голямата ми мотивация в този момент не е самото наслаждение, потъването, новите светове и герои, дълбокото отбелязване в душата ми на всяка нова книга, измененията, а фактът, че давам образец и на децата си. И това ме задължава по най-приятния метод да намирам още повече време за четене.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР