Времето е доста променливо и типично мартенско, но това въобще

...
Времето е доста променливо и типично мартенско, но това въобще
Коментари Харесай

Уикенд в село Чавдар

Времето е много изменчиво и типично мартенско, само че това изобщо не може да ни спре да оползотворим и този уикенд с опознаване на нови кътчета от страната. Набелязали сме си едно село, за което много се приказва в последните години и несъмнено си заслужава да се посети.

Село Чавдар се намира в Западна България, Софийска област, на към 70 километра от столицата. Разположено е в планински регион, в подножието на Стара Планина, което ни подсигурява чист въздух и прелестни гледки.

Населеното място стана известно в последните години като " европейско ", с помощта на сполучливата политика, довела до възобновяване на инфраструктурата. И в действителност Чавдар се разграничава радикално от множеството български села, които са много изостанали спрямо него.
 Снимка 470109

Какво да забележим

Първото, което би трябвало да създадем, е да се разходим в центъра и по уличките на селото. Пред общината има другар площад с изкуствено езеро. Има и хотел, в който можем да се настаним.
 Снимка 470128

 Снимка 470129

Най-голямата забележителност на Чавдар се намира в местността Света Петка, на хълма на двa километра от селото. До него се стига по асфалтиран път, а там ни чака Археологическият комплекс " Тополница " .
 Снимка 470112

Той е формиран от пет неолитни къщички , които са пресъздадени на мястото, където по време на разкопки е открита могила от неолита. От тях можем да добием представa при какви условия са живяли античните хора преди 7000 години, което си е в действителност забавно прекарване.
 Снимка 470162

Още по-интересно е в случай че решим да прекараме и нощта в една от трите пригодени за задачата къщички.

Освен сламените постройки, в комплекса има и музейна експозиция, която добавя цялостната картина за живота през неолита. В нея можем да забележим редица антични предмети, открити от археолози.
 Снимка 470161

Паркът работи без почивен ден от 10 до 18 часа. Заплаща се дребна такса вход, а цената за нощувка е 10 лв. на човек. Необходимо е предварителна резервация, като информация можем да намерим на уеб страницата на селото.

На същия рид се намира и параклисът " Света Петка " . Той впечатлява с красивата си архитектура, както и с гледката, която се открива от него. Преди 120 години на това място е подложен камък, на който да се уважава светицата. От повече от 10 тук се издига и дребният храм.
 Снимка 470163

В непосредственост има заслон с барбекю за свободно прилагане, ресторант, както и сензорна и въжена градина за децата и стена за катерене.

Природа

Близо до село Чадвар се намира водопадът " Казаните " . Той съставлява каскадна група от пет водопада по поречието на река Белишка. В основата им са се образували каменни вирове, които наподобяват на казани. Оттук идва и името на естествената забележителност.
 Снимка 470160

Достъпът до тук е малко по-труден, тъй като ни би трябвало високопроходим автомобил. Ако сме по-големи запалянковци, можем да повървим пешком, като би трябвало да имаме поради, че пътят е стръмен.
 Уикенд в село Добърско
Уикенд в село Добърско

В южните поли на Рила

На няколко километра от селото има три хижи , в които също можем да отседнем или най-малко да се разходим до тях, в случай че сме почитатели на планината - хижа " Чавдар ", хижа " Братия " и хижа " Сакарджа ".
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР