Времето: Днес остава топло, но облачно.Минималните температури в повечето райони

...
Времето: Днес остава топло, но облачно.Минималните температури в повечето райони
Коментари Харесай

Времето: Днес остава топло, но облачно

Времето: Днес остава топло, само че облачно.

Минималните температури в множеството региони ще бъдат сред 1° и 9°, в София към 6°, а оптимални – сред 14° и 19°, по Черноморието – от 9° до 11°, в София – към 15°.

Ще доминира слънчево време с раздрана междинна и висока облачност, по-значителна над Югозападна България, само че ще остане без превалявания. Преди обяд в низините и към водните басейни ще има мъгла или ниска облачност, които по крайбрежието на морето ще се задържат и в следобедните часове. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток, по долината на Струма – сдържан от юг-югоизток.

По Черноморието ще има ниска облачност или мъгла. В следобедните часове краткотрайно облачността ще се раздра, а мъглата разсее. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са сред 9° и 11°. Температурата на морската вода е 7° – 8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъде най-вече слънчево, с по-значителна облачност над масивите от Западна България. Без превалявания. Ще духа слаб до сдържан южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 10°, на 2000 метра – към 4°.

Баба Марта идва с дъжд, температурите падат. Обследвайте посевите с пшеница и ечемик за нахлуване от вредители. Март се характеризира с чести промени на времето, а повода за това е, че месецът е временен сред зимата и пролетта.
През идващия седемдневен интервал
агрометеорологичните условия ще продължат да се дефинират от средноденонощни температури над биологичния най-малко, нужен за обновяване и протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури.
Според прогнозите до края на февруари
за региона на Пловдив и региона температурите ще са пролетни – сред 16 и 18 градуса. На 1 март обаче живакът ще се намали с 3 градуса, а денят ще е дъждовен. До края на тази седмица негативни нощни температури не се чакат.
През множеството дни от интервала,
като се изключи места в западните региони, където се предвиждат валежи, изискванията ще са подобаващи за осъществяване на: почвообработки на полетата, планувани за засяване с пролетни култури, резитби и растителнозащитни пръскания при трайните насаждения,
проучване на посевите с пшеница и ечемик
за съществуването и нездравословната активност на елементарната полевка и ларвите на елементарния житен бегач. Предвид възобновяването на вегетацията при зимните житни култури, предпочитано

би трябвало да се довършат мероприятията по подхранването на посевите

с азотни торове, предлагат агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология. В края на есенно-зимния интервал почвените влагозапаси при обработваемите площи в еднометровия пласт са от 70% до 90% от ППВ (пределна полска влагоемност).
През интервала при късно засетите посеви
с пшеница и ечемик, изоставащи в развиването си, ще се следи фаза трети лист. Фаза братене има при посевите в Дунавската низина и на обособени места в южните региони от страната – агростанции Бъзовец, Кнежа, Новачене, Николаево, Долни чифлик, Търговище, Силистра, Любимец, Пловдив, Пазарджик, Кюстендил и Сандански. При костилковите
овощни типове ще протича набъбване на пъпките.
Прогнозата на Meteo Balkans сочи, че ни чака един динамичен март, най-много заради обстоятелството, че има и разрушаване  на полярния ураган, което ще усетим най-добре точно през този месец.

През първото десетдневие от март междинните месечни температури се чака да бъдат по-ниски от нормалните. Една от аргументите за това е по-студено ядро, ситуирано над нашата страна. GFS моделът предвижда температурна инверсия, или ниска слоеста облачност, която ще задържи температурите по-ниски. Над останалата част от
Балканския полуостров се чакат и превалявания от дъжд.
През първите дни от месеца по неговата северна външна страна ще се акумулират и превалявания, като по планините те ще са от сняг, а над Югозападна България – от дъжд. Значителни превалявания и риск от наводнения ще има в Централна Гърция. До края на десетдневието ще се задържи  променливата облачност и температурите ще останат ниски.

Към 5-6 март ще има и интервал без превалявания, с краткотрайни разкъсвания на облачността

Към края на първото десетдневие чакаме цялостен поврат – покачване на температурите и даже стойности над 23-25 градуса.

През второ десетдневие от март междинните месечни температури се чака да бъдат с 5-8 градуса над климатичната норма. Ще бъде топло, с температури над 10-15 градуса в Югозападна България. По планините се чакат и температури
към минус 5 градуса по Целзий.
Над Източна и Централна България ще е по-топло – до 18-23  градуса по Целзий. Към края на второто десетдневие от март даже ни чака и време, типично за април – с краткотрайни превалявания и относително топло пролетно време.

През третото десетдневие Балканският полуостров се чака да попадне под въздействието на следващ циклон, позициониран над Гърция. Времето ще е динамично, с чести превалявания от дъжд. Температурите ще се намалят
и ще са под климатичната норма.
Очакваните оптимални стойности ще са сред 5 и 10°С. Зимата ще подсети за себе си към края на месеца, като температурите ще се намалят в интервала 24-28 март.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР