Временно да се замразят предлаганите промени в Наказателния кодекс докато

...
Временно да се замразят предлаганите промени в Наказателния кодекс докато
Коментари Харесай

Концепцията за наказателна политика - всички харесват това

Временно да се " замразят " предлаганите промени в Наказателния кодекс до момента в който бъде призната концепцията за наказателна политика в България през идващите 5 години - това бе един от апелите, които се чуха на кръгла маса за публично разискване на концепцията в Народното събрание.

Той бе насочен от депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков и подсилен от някогашни конституционни съдии и адвокати, поканени за присъединяване в разискването. Наред с този апел се чуха и оферти да не се вършат промени " на парче " под публичен напън след следващия драматичен случай.

Бившият парламентарен арбитър Румен Ненков насочи и рецензия към една от практиките на основния прокурор Иван Гешев и прокуратурата да се разгласяват доказателства по висящи каузи като прикани да се съблюдава закона и да се понижи " саморекламата ".

Отпада наказването пожизнен затвор без право на подмяна

Концепцията за наказателна политика бе посрещната с утвърждение и без особени рецензии и констатации за изчезнали, само че значими детайли. На процедура стратегическият документ регламентира най-общо бъдещата наказателна политика от 2020 до 2025 година Пълния текст на документа четете тук.

С концепцията се предлага отпадане на наказването пожизнен затвор без право на подмяна, планува се актуализиране на праговете на наказването санкция и " изчистване " на дублирането на сформира на закононарушения и административни нарушавания.

Концепцията регламентира и по-добра отбрана за потърпевшите от закононарушение от заплашване или възмездие. Предвижда се декриминализацията на някои закононарушения, които не са настоящи и използвани или не са толкоз тежки - да вземем за пример спекулативната търговия, приемането на приходи от проституция, иманярството, изпозлването на минерална вода за икономически цели и потреблението на регистрационен номер, публикуван за различен автомобил.

Призиви да спре " ремонтът " на Наказателия кодекс " на парче "

" Бяxмe гoтoви c пpoeĸтa пpeди oĸoлo пoлoвин гoдинa. Иcтинaтa e, чe тpябвaшe дa нaбepeм ĸypaж дa гo пpeдcтaвим нa внимaниeтo ви. Πлaниpaмe в министерството на правораздаването дa ocъщecтвим oнoвa, ĸoeтo нe ycпяxмe в последните две гoдини в Hapoднoтo cъбpaниe - дa oпитaмe дa cъздaдeм Cъвeт пo зaĸoнoдaтeлcтвo в миниcтepcтвoтo ", сподели министър Данаил Кирилов.

Според Крум Зарков е регистрирано разбирането, че нарастването на наказванията не води до по-голяма успеваемост в битката с престъпността. Той прикани и да се спре краткотрайно работата по многото висящи планове за " ремонт на парче " в Наказателния кодекс, препоръчани както от ръководещите, по този начин и от опозицията.

Председателят на Съюза на юристите в България Власислав Славов, зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов, някогашният парламентарен арбитър Румен Ненков, юрист Георги Атанасов и доцент Ива Пушкарова се сплотиха към тезата, че концепциите, заложени в концепцията, се разискват от години измежду юристите и показаха вяра те да не останат единствено на хартия.

Людмил Рангелов повдигна тематиката за осъвременяване на законодателството и даде образец с текстовете за тероризма, които сега са спорни, тъй като са написани преждевременно в отговор на протичащото се в други страни и има потребност да бъдат прецизирани.

Румен Ненков насочи остри рецензии към политиците като акцентира, че са излъгали българите и това е довело до отдръпване и неприемане на редица значими закони като даде образец с Истанбулската спогодба, Закона за обществените услуги и други.

Той попита и какво ще бъде направено по въпроса за малолетните и младежката престъпност и нужно ли е за малолетни законодателството да планува пожизнен затвор. Ненков насочи рецензия и по оповестението на документи по висящи каузи и предизвести, че има риск от неоправдателни решения в Страсбург.

Преподавателят по наказателно право в СУ доцент Ива Пушкарова помоли депутати, които не схващат от углавен закон, да не го " пипат ", а Кирилов отвърна с въпрос - в случай че Конституцията разрешава, за какво да не пипа.

Министърът спрял Закона за детското правосъде от боязън

Министър Кирилов от своя страна даде поръчка до края на месец март да разгласи за публично разискване Закона за детското правораздаване, който бе отлаган години наред. Проектът на правосъдното министерство беше оповестен за пръв път през септември 2016 година.

Той предвиждаше превръщането на поправителните домове в специфични центрове, закриването на интернатите, нова система от ограничения за деянията на малолетните, като най-леката мярка да е предизвестие, а най-тежката - настаняване в особено приемно семейство или във образователен център.

След оставката на второто държавно управление на Борисов в края на 2016 година обаче работата по плана спря и през лятото на 2017 година беше образувана работна група, която да заключи другите оферти, свързани с него. В началото на 2018 година планът беше подложен на ново публично разискване, само че още веднъж бе спрян.

" Спрях Закона за детското правораздаване от боязън да не последва ориста на Истанбулската спогодба и да не бъде изначално оплют. До края на март ще го пусна за междуведомствено разискване ", даде поръчка министърът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР