Временният шеф на централната банка на Ливан се зарича да не дава пари на правителството

...
Временният управител на централната банка на Ливан призова управляващата класа
Коментари Харесай

Временният управител на централната банка на Ливан призова управляващата класа на страната бързо да приложи икономическите и финансови реформи, които централната банката няма да предлага заеми на държавата и не планира да печата пари, за да покрие огромния бюджетен дефицит...

От BASSEM MROUE Associated Press, 25 август 2023 г., 6:14 ч.

БЕЙРУТ -- Временният управител на централната банка на Ливан призова в петък управляващата класа на страната бързо да приложи икономически и финансови реформи, предупреждавайки, че централната банка няма да предлага заеми на държавата и не планира да печата пари, за да покрие огромните бюджетен дефицит, за да се избегне влошаване на инфлацията.

Коментарите на Васим Мансури дойдоха почти месец след като той пое ръководството на централната банка след мандата на своя предшественик Риад Саламе, приключи на 31 юли.

Ливан е в хватката на най-тежката икономическа и финансова криза в съвременната си история. От началото на финансовия срив през октомври 2019 г. политическата класа на страната — обвинявана за десетилетия на корупция и лошо управление — се съпротивлява на икономическите и финансови реформи, поискани от международната общност.

Откакто встъпи в длъжност, Мансури призовава правителството да приеме някои реформи, предупреждавайки, че централната банка не може да продължи да харчи пари за финансиране на бюджетния дефицит на правителството.

“ Всеки ден, който губим, без да изготвяме закони, загубите се увеличават, както и възможността за колапс на държавата“, каза той в петък.

Мансури добави, че одобреният бюджет за 2023 г. от правителството миналата седмица имаше 24% дефицит, докато централната банка поиска бюджет без дефицит.

„Централната банка със сигурност няма да покрие дефицита, като отпуска заеми на правителството нито в щатски долари, нито в ливански лири“, каза Мансури. „Ливански лири няма да бъдат отпечатани, за да покрият дефицита, защото знаете до какво ще доведе това.“

Той добави, че държавата трябва да продължи да събира данъци, да отвори отново държавните институции и постави по-голям контрол върху това, което преминава през нейната граница за данъчно облагане, в очевидно позоваване на контрабанда.

Мансури каза, че икономиката на Ливан е базирана на пари от началото на кризата, като предупреди, че това може да има последици за страната в бъдеще.

Преди две седмици криминалистичен одит на Ливанската централна банка от базирана в Ню Йорк компания разкри дългогодишно неправомерно поведение от страна на бившия управител на банката, Саламех, и $111 милиона в „нелегитимни комисионни“.

Alvarez & Marsal заявиха, че „отказът на централната банка да предостави директен достъп до своите системи и да позволи извършването на работа“ в нейните помещения е „значително забавил и забавил“ одита.

Мансури каза в петък, че централната банка ще сътрудничи на Alvarez & Marsal и ще предаде всички необходими документи на международната компания, както и на ливанските съдебни власти.

В края на 2019 г. недостигът на долари в Ливан създаде паника и удари банките, тъй като те наложиха строги лимити за теглене за вложителите, които държаха спестяванията си там. Според това, което някои финансови експерти и Световната банка описаха като схема на Понци, централната банка на Ливан примами търговските банки да заемат долари при високи лихвени проценти, за да останат на едно ниво с пари в брой. След това банките привлякоха клиенти да депозират спестяванията си в сметките си с още по-високи лихвени проценти.

Ливанската лира загуби повече от 95% от стойността си през последния четири години, тласкайки повече от 6-те милиона души в страната – включително 1 милион сирийски бежанци – в бедност. облак от разследване и обвинения за икономическия срив на страната му. Той напусна поста си като издирван в Европа и беше обвинен от мнозина в Ливан, че е отговорен за финансовия срив на страната от края на 2019 г.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР