Временният ливански премиер Наджиб Микати се обади на президента на

...
Временният ливански премиер Наджиб Микати се обади на президента на
Коментари Харесай

Ливан предупреди, че ще се намеси, ако продължат боевете в палестинския бежански лагер

Временният ливански министър председател Наджиб Микати се обади на президента на Палестина Махмуд Абас, с цел да изиска завършек на тежките конфликти сред палестински фракции в бежански лагер в Южен Ливан , предава " Асошиейтед прес ".

Става дума за Ейн ел-Хилве, най-големия палестински бежански лагер в Ливан . Боевете там до момента са умъртвили над 10 души, ранили са десетки други и са разселили хиляди.

Микати предизвести, че ливанските войски може да се намесят, с цел да спрат боевете там.

Според изказване, оповестено от кабинета му, тези конфликти са " фрапантно нарушаване на ливанския суверенитет " и акцентира, че е недопустимо воюващите палестински групи да " тероризират ливанците, изключително хората от юга, които са приемали палестинците от доста години ".

Временният министър председател на Ливан направи апела след краткотрайно преустановяване на огъня в лагера.
 Ливан не съумя да си избере президент
Ливан не съумя да си избере президент

" Хизбула " блокира избора

Боевете там са почнали от неделя при конфликт сред партията Фатах на палестинския президент Махмуд Абас и ​​ислямистките групи Джунд ал Шам и Шабаб ал Муслим.

От Фатах са обвинили ислямистите, че са простреляли военния военачалник на партията Абу Ашраф ал Армуши в лагера в неделя.

Приблизително 100 жители на лагера са избягали от конфликтите там. Приютили са се през днешния ден в джамия, намираща се в околния град Сидон. Според Шейх Ахмад Надер от началото на спора в джамията са приютени към 2000 души.

Мохамед Сабах, който е един от избягалите, сподели, че той и фамилията му се усещат притиснати от боевете, даже в този момент, когато към този момент не са в лагера. " Огледайте се, всички магазини са затворени. Хората са затворени в къщите си. Дори самун няма от кое място да вземем, всички пътища са затворени ", добави той.
 МВФ: Ливан е в доста рискова обстановка
МВФ: Ливан е в доста рискова обстановка

Близкоизточната страна е в политическа и икономическа рецесия

Д-р Риад Абу ал-Ейнейн, началник на болница Ал Хамшари покрай лагера, разяснява, че здравното заведение е получило тялото на човек, погубен при конфликтите в сряда вечерта. Така общият брой на убитите в борбите доближи 13, с десетки още ранени.

Ако обстановката продължи, сподели той, " тя ще засегне освен фамилиите в лагера, само че и всички хора в Сидон, изключително откакто към този момент е имало няколко гранати и изстрели по жилищни региони в града ", сподели той.

Махер Шабайта, началник на Фатах в региона на Сидон, удостовери, че един от членовете на групировката е бил погубен при конфликтите в сряда вечерта . По думите му, Фатах се е защитила, откакто ислямистките групи са атакували един от центровете ѝ в лагера. По този метод са нарушили съглашението за преустановяване на огъня, реализирано в понеделник.

Палестинските фракции в лагера са образували проверяваща комисия, с цел да дефинират кой е виновен за убийството на Армуши и да ги предадат на ливанското правораздаване, добави той.

До тук ливанската войска не е взела дейна роля в спора в Ейн ел-Хилве.

Елиас Фархат, който е пенсиониран военачалник от ливанската войска , сподели, че е малко евентуално армията да се намеси в конфликтите в лагера.
 Палестинска автономност арестува петима членове на
Палестинска автономност арестува петима членове на " Ислямски Джихад "

" Ислямски джихад " заяви, че палестинската сигурност арестува петима от членовете си в Дженин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР