Временните мерки, осъществявани от „Булгартрансгаз“ във връзка с установяването на

...
Временните мерки, осъществявани от „Булгартрансгаз“ във връзка с установяването на
Коментари Харесай

Раздвижване на пазара на природен газ може да се очаква към 2022 г.


Временните ограничения, реализирани от „ Булгартрансгаз “ по отношение на установяването на мрежов кодекс за балансиране на газопреносните мрежи да бъдат продължени не до 15 април 2019 година, а с още една година. Това желаеха от „ Булгаргаз “ в границите на публичното разискване по тематиката в КЕВР. През това време Европейската комисия да следи пазара и да одобри промени тогава, когато има опция за тях, изясни Никола Николов от „ Булгаргаз “. Той стимулира настояването си главно с ниската ликвидност на пазара на природен газ от една страна и с съществуването на един единствен източник на доставка на природен газ.

В отчетът на „ Булгартрансгаз “ за продължение на краткотрайните ограничения за определяне на мрежов кодекс за балансиране на газопреносните мрежи не е взето съвсем нищо от забележките на участниците в газовия пазар.

Ликвидността продължава да е доста ниска и нищо не би разрешило до 2020 година, даже до 2022 година оживление на пазара на природен газ. При доставка от един източник опциите за балансиране наподобяват хипотетични, изясни Николов. Освен това краткотрайната такса за дисбаланс ще утежни изискванията за „ Булгаргаз “. По думите му, в реда на нещата е при отпадане на таксата „ дисбаланс “ платформата за търговия на „ Булгартрансгаз “ да работи без сривове.

Припомняме, че „ Булгаргаз “ има дълготраен контракт с „ Газпром износ “ до 2021 година и действително единствено при един огромен състезател няма по какъв начин да се реализира желаната и налагана с еврорегламента конкуренция и ликвидност на пазара на природен газ. Връзката Кулата-Сидирокастро пък е неизползваема поради високите такси за достъп и транспорт, разясняват нееднократно специалисти, само че явно, че „ Булгартрансгаз “ не счита това за проблем. В самият отчет на „ Булгартрансгаз “ до КЕВР с който се желае удължение на краткотрайните ограничения се признава ниската ликвидност на газовия пазар. Операторът на преносната система признава за търгуване на доста дребни количества и висок дял на един снабдител, което е измежду пречките за образуване на ликвиден пазар. Като други аргументи за ниската ликвидност се показват самият размер на пазара, структурата на вноса на синьо гориво и неналичието на разнообразни източници и направления за доставка.

Как ще се свие несъответствието на пазара единствено при един участник и дали свиването на толеранса от 5 на 3 % ще докара до стесняване на несъответствието, сложи въпрос и Петър Филдришев от Медгаз.

Докато този пазар не стартира да действа да не отпада такса дисбаланс изиска от своя страна Пламен Петков от Българската газова асоциация.
Целта на краткотрайните ограничения на пазара на природен газ целят точно усилване на ликвидността, отговори от своя страна Петя Иванова от „ Булгартрансгаз “, като изясни, че след отпадането им цялата активност ще се реализира през платформата за търговия.
Трябва да се признае обаче, че при толкоз дребен пазар и при преобладаващото присъединяване на „ Булгартрансгаз “ постигането на конкуренция, а още повече на ликвидност е доста висока упоритост. Както разясняват специалисти, по-опасно е, че може да се стигне до реплика на пазар.

В самият отчет на работната група за публичното разискване се показва, че „ Анализът на изложените данни за настоящото положение на краткосрочния пазар на природен газ за интервала 2015- 2017 година демонстрира, че съществува един преобладаващ снабдител на природен газ и няколко по-малки ползватели на мрежата, които търгуват с дребни размери.

Липсата на диверсификация на маршрутите и източниците за доставка, лимитираният брой на ползвателите, които правят активност на краткосрочния газов пазар посредством виртуални търговски точки и на покупко-продажбите, подписани на (виртуална комерсиална точка ) ВТТ сочи, че на българския кратковременен пазар на природен газ липсват нужните условия за ликвидност на пазара.

Това, както и неналичието на достъп до платформа за търговия в България и на прилежащите газови пазари, отговаряща на критериите по член 10 от Регламент (ЕС) № 312/2014, прави оправдано и постанова продължение използването на краткотрайните ограничения според Глава Х от Регламента и утвърдени с Решение № ВМ-1 от29.09.2015 година, както и предприемане от страна на Оборотна помпена станция на дейности за балансиране за повишение ликвидността на краткосрочния пазар на природен газ на едро.

По отношение на използваната мярка „ краткотрайна такса за дисбаланс “ плюс/минус дребна промяна, същата цели попречване образуването на невисок финансов тласък,при който за ползвател на мрежата е по-изгодно да търгува с Оборотна помпена станция, откривайки опция за изпадане в тенденциозен дисбаланс и надлежно риск за целостта и сигурносттана системата.

Предложената от „ Булгартрансгаз “ ЕАД краткотрайна мярка „ толеранс “ в размер на 5% е в сходство с условията на съответния еврорегламент, установяват от работната група. Дружеството възнамерява да понижи размера на толеранса до 3%, считано от 01.10.2018 година, което цели да ограничи финансовия риск за мрежовите ползватели приоптимизация на балансовите им портфолиа.

С оглед направения обзор на данните и разбора на положението на пазара наприроден газ в България, предлагането за продължение използването на тези временн имерки от „ Булгартрансгаз “ ЕАД, изложени в Доклада на Оборотна помпена станция, е аргументирано и отразява действителните потребности на преносната система, като се регистрират ресурсите, с които разполага сдружението. Действията на „ Булгартрансгаз “ ЕАД по използване на краткотрайните
ограничения ще допринесат за стимулиране повишението на ликвидността на краткосрочния пазар на природен газ на едро, както и за ефикасното действие на пазара. ( според Регламент (ЕС) № 312/2014).

Природният газ от импорт в страната ни през 2017 година е с дял от 97,8%, или 2,53 милиарда куб. метра, от общия газ, попаднал в националната газопреносна мрежа. Основната точка на импорт е с Румъния („ Негру Вода 1/Кардам “), минимални количества са импортирани през „ Кулата/Сидирокастро “. Местният рандеман през предходната година е в размер от 54,8 млн. куб. метра.

От през днешния ден стартират да тече датата за мнения, които би трябвало да бъдат импортирани в енергийния регулатор. КЕВР ще излезе с дефинитивно мнение на 17 май.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР