Временни противоепидемични мерки се въвеждат на територията на област Плевен

...
Временни противоепидемични мерки се въвеждат на територията на област Плевен
Коментари Харесай

Грипна епидемия влиза в сила от утре за област Плевен

Временни противоепидемични ограничения се вкарват на територията на област Плевен за интервала от 24.01.2024 година до 31.01.2024 година, в това число.

Това стана след извършено съвещание на Областния щаб за битка с грип и остри респираторни болести на 22-ри януари и след утвърждение от основния държавен здравен контрольор, което беше оповестено през днешния ден по обяд.

За Дарик радио, шефът на РЗИ-Плевен доктор Илиян Минчев изясни, че решението е взето поради високите равнища на заболеваемост, които през днешния ден – 23-ти януари към този момент са минали 99-тия персентил.

„ Има потвърдена циркулация на 30 % грипни вируси, главно от типа H1-N1. Мерките са сходни с тези, оповестени от сътрудниците в страната и са свързани със прекъсване на достъпа, най-общо казано на здрави хора до места, където има централизация на заболели, каквито са профилактичните прегледи за бременни и за деца.

Спират се и плановите профилактични имунизации, като се стяга и контролът на входа на детските заведения/сутрешен филтър/, и се покачва и равнището на стерилизация и проветряването в тях.

Забранени са свижданията в заведенията за болнично лекуване, като има изключение само за тежко заболели пациенти.

Въвежда се наложително потребление на защитни маски от медицинския личен състав и от пациентите в лечебните заведения, както и в лекарски кабинети, медицински центрове, ДКЦ.

Доктор Илиян Минчев посочи, че в учебните заведения в област Плевен няма да се вкарва грипна зараза, защото в тях регистрираната заболеваемост не е изключително висока.

„ Всеки ден следим % на отсъстващите, който до през вчерашния ден в това число беше сред 8 и 12 % в другите учебни заведения в региона, без град Плевен, където отсъстващите са били сред 15 и 20 %, което е надалеч от критерия – 30 % отсъстващи, след който би могло да се разискват дейности в тази посока “, сподели още шефът на РЗИ-Плевен, доктор Илиян Минчев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР