Временната парламентарна комисия, която ще обсъжда проекта за нова Конституция,

...
Временната парламентарна комисия, която ще обсъжда проекта за нова Конституция,
Коментари Харесай

Търсят се юристи за състава на конституционната комисия

Временната парламентарна комисия, която ще разисква плана за нова Конституция, организира първото си съвещание, оповестява БГНЕС.

Депутатите взеха решение към състава на комисията да бъде образуван експертен съвет от адвокати, които да ги подкрепят в прецизирането на текстовете.

„ Призовавам сътрудниците, които не вземат участие в състава на комисията да изпратят и предложат специалисти, които да вземат участие. Това не е конституцията на ГЕРБ, а конституцията на България. Колкото по-сериозно академично наличие има, толкоз по-ценен и значителен ще бъде дебатът “, сподели председателката Десислава Атанасова.

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи отхвърлиха да вземат участие в комисията още при нейното основаване, а водачът на левицата Корнелия Нинова намерено прикани всички съсловни организации да не откликват на поканите. „ Всеки, който държи на купата си и на знанията си – не би се съобразил с партийната заръка “, отговори Десислава Атанасова. Според нея работата на депутатите би била надалеч по-пълноценна, в случай че се чуват и другите отзиви.

Освен народни представители, оферти за присъединяване в експертния съвет ще могат да вършат още неправителствените организации и академичната общественост. Комисията ще работи до 2 декември, а до тогава би трябвало да е подготвена с отчет.

Междувременно би трябвало да стане ясно и мнението на Венецианската комисия, в частта „ Съдебна власт “, от плана за нов главен закон, което няма обвързващо значение за страната ни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР