Временната мярка от 9 на сто ДДС за книгите, периодичните

...
Временната мярка от 9 на сто ДДС за книгите, периодичните
Коментари Харесай

Депутатите в спор за връзката между книгите и тока

Временната мярка от 9 на 100 Данък добавена стойност за книгите, периодическите издания и бебешките храни и пелени става непрекъсната, реши Народното събрание с приемането на второ четене на промени в Закона за налог върху добавената стойност (ДДС).

Намалената ставка трябваше да се ползва до края на 2022 година, а с тези промени ще продължи и в бъдеще. Мярката за книгите, печатните издания и бебешките храни и пелени да стане непрекъсната поддържаха 178 народни представители, двама бяха „ срещу “ и двама се въздържаха.

Отхвърлено беше предлагането на Мартин Димитров („ Демократична България “) от обсега на понижения налог да отпаднат периодическите печатни творби. Костадин Костадинов („ Възраждане “) разяснява, че Данък добавена стойност за книгите и издателствата би трябвало да бъде 0 %.

Петър Кънев („ Българска социалистическа партия за България “) го поддържа и уточни, че в половин Европа е 0 %.

Днес книгата е в неравна конкуренция с мощни промишлености. Това заяви Красимир Вълчев в пленарна зала по време на дебатите за по-ниска ставка за книгоиздаването.

За Тома Биков културата е по-важна от други браншове. Този вид ограничения би трябвало да бъдат поставяни за спор, по думите му. Не всичко е аритметика, съгласно него. Биков посочи, че имало по-важно от аритметиката.

Временната мярка от 9% Данък добавена стойност за книгите помогнала на бранша да оцелее в рецесията,

съгласно Любен Дилов. Обричаме се на самостоятелна преса, притеснява се депутатът от ГЕРБ. Цели градове нямат печатна преса, акцентира той. Тази мярка е директна помощ за периодическата преса, счита Дилов. Освен това пресата била по-защитена от фалшив. Пазарът беше безсърдечен, опустоши всички, съобщи депутатът.

Не се лъжете от цифровата ера, книгата няма да изчезне, уверен е той.

Искрен Митев от Политическа партия е за поддръжка за бранша. Той обаче не е склонен, че книгите няма да изчезнат. Според народния представител по-удобно са цифровите и аудио книги и трябвало да се подтиква това.

Според Любен Дилов, с цел да има цифрова ера, би трябвало да има ток, а у нас нещата с тока не били добре. Битката за ниско Данък добавена стойност е доста остаряла, изясни депутатът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР