Временна парламентарна комисия ще работи за разследване на корупционните практики

...
Временна парламентарна комисия ще работи за разследване на корупционните практики
Коментари Харесай

Народните представители гласуваха комисия за корупцията в митниците и ролята на Асен Василев в нея

Временна парламентарна комисия ще работи за следствие на корупционните практики в Агенция Митници и възможната роля на Асен Василев в тях. Това реши Народното събрание малко след среднощ, съобщи " Фокус ". Вносителите на проекторешението са Тошко Йорданов и група народни представители. То бе подкрепено със 133 гласа " за ", 10 бяха " срещу ", а 40 се въздържаха.
 
Временната комисия се основава часове, откакто шефът на Агенция " Митници " и нейният заместител бяха арестувани. По-късно Асен Василев съобщи, че акцията е " опит за заплашване ". В комисията от ГЕРБ-СДС влизат Теменужка Петкова и Рая Назарян, от ПП-ДБ - Венеция Ангова и Константин Бачийски, от Движение за права и свободи - Йордан Цонев и Хамид Хамид, от " Възраждане " - Климент Шопов и Димо Дренчев, от Българска социалистическа партия - Румен Гечев и Кристиан Вигенин, а от Има Такъв Народ - Станислав Балабанов и Тошко Йорданов. За ръководител бе избран Тошко Йорданов.
 
При разискванията Кирил Петков дефинира основаването на сходна комисия като популизъм. Той обаче съобщи, че ПП-ДБ ще поддържа проекторешението, само че изиска името на Асен Василев да бъде отстранено от името на комисията. Тошко Йорданов съобщи, че комисии трябвало да се вършат на мига. Според него, в случай че " излязат неща за Асен Василев, негов бил казусът ".
 
Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС съобщи, че  месечният доклад на МФ за март показвал едни от най-тревожните статистики за последните 20 години. Той изясни, че данните имали директна връзка с комисията, която се предлага да се сътвори. Според Вълчев аргументите били " корупция и най-лошото ръководство на финансите ". В последна сметка името на Асен Василев не отпадна от наименованието на анкетната комисия.
 
Днешното съвещание на Народното събрание продължи над 15 часа при разногласия и непрекъснати процедурни претенции и почивки. Предложението за включване в програмата за основаване на комисия за митниците направи националният представител от " ИТН " Павела Митова. То бе гласувано със 129 гласа " за ", 41 - " срещу " и четирима " въздържали се ". В поддръжка на предлагането гласоподаваха народните представители от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " ИТН " и един народен представител от " Българска социалистическа партия за България ". Против бяха народните представители от " Продължаваме промяната - Демократична България ".
 
Уважаеми господин ръководител в оставка, обърна се депутатът Венко Сабрутев (ПП-ДБ) към Росен Желязков и посочи, че това, което е гласувало Народното събрание опонира на правилника. Сабрутев сподели още, че единствено през последната седмица Агенция " Митници " е хванала 170 кг кокаин и 108 кг марихуана. Вие пазите наркобизнеса, обърна се Сабрутев към депутатите. По-рано през днешния ден при интервенция на ДАНС и Анкикорупционната комисия бяха задържани шефката на митниците Петя Банкова и заместникът й Людмил Маринов. Банкова разгласи, че е първата жертва на новото КОНПИ.
 
А министърът на финансите в оставка Асен Василев съобщи във връзка акцията, че в случай че няма съществени доказателства, това е акция по заплашване на шефката на митниците. Председателят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов предложи съвещанието през днешния ден да продължи до привършване на точката, която бе включена в програмата за през днешния ден по предложение на Има Такъв Народ. Предложението бе гласувано със 123 гласа " за ", 39 - " срещу " и четирима - " въздържал се ".
 
Депутатите включиха в дневния ред и план на решение за основаване на краткотрайна комисия за определяне на обстоятелства и условия, свързани с дерогацията, употребена от " Лукойл " и икономическия резултат за България и осъществяването на отговорностите по отношение на влизането в действие и използването на Закона за компенсиране на разноските на потребителите за превоз. Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Венко Сабрутев.
 
Вторият план на решение е също обвързван със основаване на краткотрайна комисия за инспекция на всички обстоятелства и условия, свързани с нуждата от изисканата и получена от държавното управление на България дерогация за " Лукойл " и икономическия резултат от дерогацията за режима в Русия. Вносители на второто проекторешение са Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Десислава Трифонова, Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.
 
След следващата отмора, която бе оповестена за 15 минути, само че продължи близо 45 минути, депутатите се събраха в пленарна зала и заседаваха не повече от десетина минути, след което по искане на парламентарна група на " Българска социалистическа партия за България " бе дадена отмора от 20 минути. " За " удължение на работното време до приемането на проекторешенията, свързани с " Лукойл " гласоподаваха 169 депутата, 21 бяха – " срещу ", трима гласоподаваха с " въздържал се ".
 
Това което се случва довечера е безусловно безумство и аз не мога да допускам на очите си през всеки половин час има ново искане за краткотрайна комисия. Приемете го и като опасност – върша процедура за преустановяване на съвещанието и в случай че не бъде прекъснато съвещанието, върша искане за един час отмора, сподели Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България ". За малко се тормозих, че същинска опасност ще извършите, отвърна Росен Желязков. Наближаваме среднощ, излизат всевъзможни демони, добави той.
 
Обратно предложение направи Тошко Йорданов, ръководител на ПГ " ИТН ". Народно събрание би трябвало да работи дотогава, до когато би трябвало, настоя Йорданов. Народно събрание може един ден да поработи дотогава до момента в който би трябвало да поработи, добави той. Предложението за преустановяване на съвещанието, направено от Георги Свиленски, бе гласувано с 55 гласа " за ", 97 – " срещу " и 40 – " въздържал се ". Последва прегласуването му, с което още веднъж бе отхвърлено с 54 гласа " за ", 100 – " срещу " и 38 – " въздържал се ".
 
Преди това в изявление националният представител Жечо Станков от ГЕРБ-СДС предложи плановете на решения за основаване на краткотрайна комисия, обвързвана с активността на " Лукойл " да бъде гледана като точка четвърта на мястото на препоръчаната по-рано от " ИТН " краткотрайна анкетна комисия за следствието на корупционните практики в Агенция " Митници " и възможна роля на Асен Василев в тях.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР