Временна комисияДа отпадне запрещениетоПарламентът създаде временна комисия за защита правата

...
Временна комисияДа отпадне запрещениетоПарламентът създаде временна комисия за защита правата
Коментари Харесай

Парламентът ще се занимава с психично болните

Временна комисия
Да отпадне запрещението

Парламентът сътвори краткотрайна комисия за отбрана правата на психологично болните пациенти със 137 гласа “За ”, а една от дилемите є ще бъде да разиска може ли да отпадане института за запрещението, деинстуционализацията на хората с интелектуални усложнения и психологични разстройства.

Временната комисия би трябвало да работи за интервал от 6 месеца и да откри какви нарушавания на правата на психологично болните пациенти са установени у нас от Европейския комитет срещу изтезанията и омбудсмана на Република България Дияна Ковачева.

За ръководител на комисията е определена Деница Сачева (ГЕРБ-СДС). В състава на краткотрайната комисия са още проф. Костадин Ангелов, от ПП-ДБ Росица Пандова и Стела Николова, от “Възраждане ” - Маргарита Генчева и Георги Георгиев, от Движение за права и свободи - Севим Али и Хатидже Георгиева, от Българска социалистическа партия - Валентина Димова и Смиляна Нитова, а от Има Такъв Народ Цветан Предов и Станислав Богдански.

Очаква се краткотрайната комисия да добави националната тактика за психологичното здраве и гарантирането на съблюдаване на правата на пациентите. Против отпадането на института на запрещението се разгласи юристът от ГЕРБ Бранимир Балачев, който изясни, че това е законово неприемливо. От ППДБ обаче считат, че със законови промени е допустимо запрещението да отпадне, а страната да анулира попечителството и настойничеството като нормативно обезпечи ограничения за поддръжка на лицата над 18 години с психологични проблеми.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР