Временна комисия ще установява фактите и обстоятелствата свързани с подписването

...
Временна комисия ще установява фактите и обстоятелствата свързани с подписването
Коментари Харесай

Временна комисия ще разследва меморандума с “Джемкорп“

Временна комисия ще открива обстоятелствата и събитията свързани с подписването и прекратяването на меморандума с " Джемкорп " (Gemcorp)от правителстворто на Кирил Петков.

Меморандумът беше подписан през месец март тази година и предвиждаше вложения в размер на към 1 милиард $ в цех за акумулатори за депозиране на сила. Комисията се основава по искане на ГЕРБ-СДС, съгласно които активността на същата комисия в предишния парламент е била саботирана от Кирил Петков и Асен Василев.

Тогава компанията е получила писмо за едностранно преустановяване на съглашението от кабинета “Петков ” и тъй като меморандумът е необвързващ, то при подобен вид документи при приемане на известие за преустановяване от една от страните, меморандумът автоматизирано се анулира. Това изясни в понеделник изпълнителният шеф на компанията Атанас Бостанджиев.

“Днес ще внеса още едно писмо от името на Gemcorp към министъра на енергетиката,в което още един път ние публично заявяваме, че от наша страна този контракт и този меморандум е завършен със мощ 23 юли и че ние нямаме каквито и да е условия или искания към българската страна ”, уточни във вторник Бостанджиев пред bTV, представен от Mediapool.

Той посочи, че изпраща писмото, тъй като вижда, че “тази тематика продължава да бъде тематика на нечиста сделка в България и нашето име да се употребява за политически цели, а това не е правилно, тъй като ние сме лондонска капиталова компания с огромен опит ”в енергийни планове.

Скандалът потегли в неделя, 20 ноември, когато ГЕРБ на брифинг разгласи, че цялата енергетика на страната е дадена на концесия “на една офшорка от държавното управление на Кирил Петков ". От партията на Бойко Борисов показаха, че меморандумът с Gemcorp не е преустановен, същото съобщи и служебният министър на енергетиката Росен Христов.

" Този документ е преустановен още от 23 юли, когато ние получихме публично писмо от Министъра на енергетиката тогава с искане от страна на българското държавно управление този меморандум да бъде преустановен и ние тогава потвърдихме, че ние от наша страна нямаме повече искания и претенции към страната ”, сподели Бостанджиев.

“Тъй като документът е необвързващ,всяка една от страните има едностранното право с документално заявление към двете други страни да приключи този контракт ”, посочи той.

арбитраж, Бостанджиев изясни, че това е гаранция за опазване на конфеденциалната информация, коятоq в случай че се изпълняваше съглашението, можеше да се обменя сред трите страни, които го бяха подписали - IP3, „ Джемкорп “ и българското държавно управление.

Ако меморандумът се изпълняваше, вложенията на IP3 и на „ Джемкорп “ щели да бъдат в “Топлофикация София ”, а не в цех за акумулатори, стана още ясно от думите на Бостанджиев.

" Всякакви такива изявления, че ние желаеме да вземаме цялата енергетика на България, които четем тук от известно време, са изцяло безсмислени.Идеята за подписването на меморандума стартира по самодейност на американската компания IP3, която имаше договаряния със Столична община за вложение в възобновяване на мощностите на " Топлофикация София ". Ние имахме среща с президента на България, и с кмета на София, където ние написахме публично изказване за нашия интерес да влагаме във възобновяването на " Топлофикация София ", уточни Бостанджиев.

Той посочи още, че от 2019 година насам в „ Джемкорп “ няма съветски капитали.

“Ние публично имахме съветски капитали до 2019 година, само че от края на 2019 година ние нямаме нито една копейка съветски капитал в Gemcorp... Абсолютно мога да кажа, че това излизане на руснаците е било същинско ", сподели още той.

По-рано в понеделник, посредством видео във Facebook, и енергийният министър от кабинета " Петков " Александър Николов също уточни, че меморандумът е необвързващ и това е написано още на първия ред на първата страница на документа, тъй че от него не могат да произтекат никакви отговорности за България.
Съмнения
Фактът, че в Gemcorp в предишното присъединяване е имал съветският олигарх Алберт Адволян, а Бостанджиев управляваше лондонското сдружение " ВТБ Кепитъл " на съветската " Внешторгбанк " (ВТБ), докара до подозрения към желанията на тази компания. Бившите ръководещи от ГЕРБ подложиха ръководещите на офанзиви и внесоха още в границите на 47-ия парламент искане за съставянето на сегашната краткотрайна парламентарна комисия.

В началото на юни депутатите даже образуваха краткотрайна комисия, която да откри обстоятелствата и събитията към подписването на меморандума. На едно от съвещанията си тя откри, чемеморандумът не е рисков, само че предлагането бе за всеки случай да се приключи. Ден по-късноправителството взе това решение.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР