Времената на локдауна са към своя край: африкански експерти вече ...

Времената на локдауна са към своя край: африкански експерти вече

Времената на локдауна са към своя край - какво показва примерът с Африка?

Времената на локдауна са към своя край: африкански специалисти към този момент не считат, че той е подобаваща мярка против пандемията. И имунизациите няма да спасят Африка. Мотото там гласи: "трябва да се научим да живеем с ковид ".

Бриджит Аканкваза е едно от 15-те милиона деца в Уганда, които от тази седмица още веднъж ще могат да се завърнат в клас. По данни на ЮНЕСКО Уганда е последната африканска страна, която отваря още веднъж учебните заведения си след локдауна, който беше въведен още през март 2020 година.

Експертите допускат, че огромен брой деца в африканските страни към този момент няма да се върнат в учебно заведение. След като пандемията от ковид замрази публичния живот напролет на 2020 година, доста от тях бяха принудени да стартират работа, с цел да устоят фамилиите си, а доста девойки бяха наложително омъжени. Но след локдауна животът в Африка в този момент очевидно още веднъж стартира да тече постарому.

Ще стане ли коронавирусът ендемия?

Строгият локдаун към този момент не е най-хубавият метод за ограничение на Ковид-19, споделя Джон Нкенгасонг, шеф на здравните служби на Африканския съюз (Africa CDC). Това време, съгласно него, е към този момент отминало. Южна Африка явно дава добър образец в това отношение. Нкенгасонг хвали страната за уравновесената реакция в отговор на последната вълна от инфекции, провокирана от разновидността Омикрон.

От края на ноември 2021 Южна Африка означи внезапно повишаване на инфекциите с Ковид-19 - по времето, когато на всички места в света предупреждаваха за заплахата от Омикрон. Но болесттите протичаха по-леко от упованията, заради което държавното управление не наложи никакви фрапантни ограничения. Преди Нова година разпоредбите даже бяха облекчени, а в това време броят на новите инфекции понижа. Според Волфганг Прайзер, вирусолог от университета в Стеленбош, по-голямата част от пълнолетните южноафриканци (между 60% и 80%) към този момент са прекарали зараза с ковид - още преди четвъртата вълна на пандемията, провокирана от Омикрон. Това, съгласно него, е основало - и то релативно бързо - един базисен имунитет, който е избавил Южна Африка от най-лошото.

Към момента изцяло имунизирани против ковид са едвам под 10% от африканското население. Нкенгасонг се притеснява, че предвид на бавния ритъм на имунизации Ковид-19 може да стане ендемичен за континента - в случай че Африка не успее до края на тази година да усили равнището на имунизациите до 70 или 80 %.

Опасността от ендемична обстановка съзират редица учени по света. Това значи, че вирусът на процедура ще остане да участва непрекъснато, сходно на грипа или варицелата. Според Анжелик Кутзи, ръководител на Южноафриканския лекарски съюз, "има огромна възможност за ендемия ". "Няма късмет да увеличим % на имунизациите в Африка до 60% или 70% през идващите няколко месеца. Това е нереалистично ", споделя тя.

Според нея ще има мощни сезонни прояви на инфекции, само че имунизациите не са единственото нещо, което оказва помощ. "Роля играят също защитните маски, както и спазването на обществена отдалеченост ", споделя експертката и прибави: "Едно е несъмнено. Само с ваксини в никакъв случай няма да излезем от тази обстановка. "

Но да се оставят нещата на произвола, също не е решение, счита вирусологът Прайзер. "Цената би била прекомерно висока - ще има огромен брой тежки за преодоляване и дълготрайни инфекции - тук приказваме в това число и за пост Ковид, както и за голям брой смъртни случаи. Дори хора с бустерна доза могат да се заразят с Омикрон ", споделя специалистът.

Яп Бум е районен представител за Африка на Epicenter, изследователския клон на организацията "Лекари без граници ". Според него към момента не може да се планува по какъв начин ще се развие пандемията. Интересен е фактът, че Омикрон би могъл да измести всички останали разновидности: "Ако се стигне до такава непоклатимост и никой различен вид не надделее, ще би трябвало да се научим да живеем с вируса. Особено по-възрастните и болните хора ще би трябвало да са подготвени да се имунизират, в това число и преди пътувания “, сподели Бум пред

Той не счита, че рестриктивните мерки за пътешестване ще останат в действие в дълготраен проект. „ Защото в случай че Ковид стане ендемичен, вирусът ще се среща на всички места и всеки ще се заразява с него постоянно, даже и да е не изключително мощно публикуван. Такъв очевидно ще бъде новият ни живот “, споделя той.

Източник: dnes.bg