Време ли е да сменим летните гуми със зимните и

...
Време ли е да сменим летните гуми със зимните и
Коментари Харесай

Експерт: Сега е времето за смяна на гумите

Време ли е да сменим летните гуми със зимните и по какъв начин да подготвим колата за безвредно пътешестване в студеното време? Според специалиста Марин Сираков към този момент е пристигнало времето за това.

" Температурите заран спадат фрапантно, което нарушава способността на жителите да стопират навреме изключително на светофари или на пешеходни пътеки, където това се постанова ненадейно ", изясни Сираков пред Българска национална телевизия.

Според Закона за придвижването по пътищата, от ноември до март всички коли би трябвало да бъдат със зимни гуми или дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Това е належащо, с цел да се получи съответното сцепление от позиция на сигурност, от позиция на непоклатимост при прекъсване.

" Спирачният път е доста по-дълъг, когато гумата е плитка, тъй като няма задоволително каучук, който да направи контакт с пътната настилка ", разяснява специалистът.

Специалистите в сервизите наблюдават за неравномерно изхабяване, след ремонт на автомобила би трябвало да бъде изработен реглаж, с цел да има отмерено изхабяване на гумите. На всеки 5000 км е целесъобразно да се въртят предни със задни гуми, с цел да имат оптимално дълъг живот.

Сираков подсети за зимната течност за чистачки, както и че е значимо да се следи налягането, тъй като то спада, когато гумите са на студено и след това на топло, а по-късно отново на студено. Той предложи най-малко един път месечно да се прави инспекция на налягането на гумите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР