Време е за реална промяна в изборния процес. Всички сме

...
Време е за реална промяна в изборния процес. Всички сме
Коментари Харесай

Благовест Кирилов: Време е за реална промяна в изборния процес

Време е за действителна смяна в изборния развой. Всички сме чували, че не е значимо по какъв начин се
гласоподава, а кой брои. Е, време е да се брои независимо! Група специалисти предлагаме промени в Изборния кодекс, с които да се вкара броене посредством електронни устройства на гласовете. Взимаме най-хубавото от машинното гласоподаване за бистрота на процеса, като в същото време даваме право на избор на всеки по какъв начин да гласоподава.

Този апел насочи някогашният заместник-министър на електронното ръководство и някогашен народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно заседание Благовест Кирилов.

" Прилагането на електронни устройства за броене на всеки глас може доста да минимализира опциите за операции, да понижи броя на невалидни бюлетини и да увеличи общото доверие в изборите. И последно, само че не по-важност - усъвършенства и разноските за целия развой. При броене с електронни устройства на практика няма неточности, което е невероятно при ръчно броене. Прост образец – спомняте ли си хилядите надраскани протоколи – това към този момент няма да се случва ", уточни Кирилов.

" Преброяването с електронни устройства ще редуцира времето и човешкия запас неведнъж. Огромният % невалидни бюлетини, изключително при локални избори, се дължи, както на механически неточности на гласоподавателите, по този начин и на основателните подозрения за погрешно отчитане на бюлетини с „ погрешен “ избор ", акцентира той.

" Целта на законопроекта е да докара до повишение на прозрачността и надеждността на изборния развой. Използването на технологии за преброяване на гласовете може да направи процеса по-ефективен, бърз и прецизен. Това ще докара до по-бързи и точни резултати след привършване на гласуването. Въвеждането на QR кодове и специфични електронни устройства е крачка към модернизацията на изборния развой в страната ", добави Кирилов.

" Предложените промени включват съответни правила за ръководство на изборните секции, в това число детайлни процедури за ръководителя и секретаря на изборната комисия. Това ще обезпечи по-добър надзор и ръководство на процеса, което ще способства за експедитивност, успеваемост и бистрота ", безапелационен е някогашният народен представител.

" Предлаганото изменение няма да докара до консумиране на значими обществени средства, защото разноските за закупуване на електронните устройства за преброяване ще бъдат спестени от усъвършенстваните разноски за обработка на изборни резултати в границите на няколко извършени избора, а ще могат да се употребяват неведнъж по-дълго време ", добави още той.

" За да се случи всичко това, призоваваме партиите да припознаят законопроекта и той да бъде импортиран за разглеждане от Народното събрание ", прикани Благовест Кирилов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР