Време е за поредната доза волейболни емоции и страсти -

...
Време е за поредната доза волейболни емоции и страсти -
Коментари Харесай

Ники Иванов: България има своето място сред най-силните отбори в Европа

Време е за следващата доза волейболни страсти и пристрастености - 31-ят шампионат на остарелия континент. Три от водещите тимове в Европа - Русия, Италия и Полша се класираха за Олимпийските игри през идната година. В предолимпийска година приоритет за всички тимове е класиране за Олимпиадата, точно за това съревнование се прави планираността в подготовката, всички други надпревари остават на назад във времето. В този ред на мисли е допустимо леко разпределяне в техните редици, само че е малко евентуално. И трите тима разполагат с голям кадрови капацитет и надали ще си разрешат подценяване и разпределяне.

Последно съревнование за годината за нашият националния тим. След Лигата на нациите, след Олимпийската подготовка, пристигна време за Европейското състезание. Както и при дамите, които завършиха преди дни, системата на осъществяване е същата: четири страни домакини и 24 тима, разпределени в четири групи, по шест тима. Много спорни отзиви на експерти по отношение на формата на шампионата, едни споделят мнение, че 24 тима са прекалено много, други че това е добре за волейбола. По този метод може да се видят тимове и състезатели, които при стеснен вид не могат да се класират, по този начин също се разпространява играта. Различни отзиви и гледни точки.

България изтегли късата съчка в група с два топ тима каквито са Франция и Италия. Регламента - последните два тима от всяка група приключват присъединяване си. Първите четири тима от всяка група не престават във втората фаза. Първият от едната група, играе с четвъртия от другата, вторият играе с третия. Във втората фаза тимовете от Група A се срещат с тимовете от Група C. Отборите от Група B играят с тимовете от Група D.

Нашите съперници:

Гърция - завръща се на европейската сцена след 10 годишно спиране, за последно Гърция игра на Европейско състезание през 2009 година на шампионата в Турция, където финишира на осмо място. Много български волейболисти са оставили трайна диря в гръцкия клубен волейбол. Гърция беше добра дестинация, положителни локални волейболисти, качествени чужденци, добър климат и условия за живот, непрекъснато присъединяване в европейските клубни шампионати, съставни елементи, които нареждаха " елините " измежду положителните тимове на Стария континент. Смяна на поколенията, финансовата рецесия, отдалечиха Гърция от мощните тимове в Европа, както бяха през 90-те. Младата вълна гръцки волейболисти е гладна за изяви и доказване, всеки който ги подцени ще има проблеми. Основна цел пред тима ще бъде прекосяване във втората фаза на шампионата.

Румъния - последната среща на Европейско състезание сред двата тима е от далечната 1995 година на шампионата в Гърция, България побеждава с 3:0. Румъния приключва на последното 12 място, без извоюван гейм. Това е и последното Европейско състезание в което вземат участие Северните ни съседи. Цели 24 години, Румъния взе участие в квалификации и след това следи по малкия екран Европейското състезание. Това е в предишното, в този момент обстановката е радикално изменена, румънските клубове разполагат с прилични бюджети, което разрешава наемането на чужденци, които покачват равнището на шампионата. Румъния завоюва Сребърната Европейска лига, побеждавайки на два пъти тима на Гърция с 3:2 и 3:0. В последните няколко години, много родни волейболисти и волейболистки играеха и играят в румънски клубове при доста по-добро възнаграждение в сравнение с в България. Нашите треньори Мартин Стоев и Николай Желязков, извеждаха до шампинска купа клубни тимове, в които работеха. Румъния разполага с капацитет и условия, имат ново потомство състезатели, които желаят да се покажат на европейската сцена. Спечелиха изрично и предварително квалификационния шампионат, завоюваха и Сребърната лига в която участваха през лятото. Ще се борят да останат колкото се може по-дълго време на шампионата.

Португалия - последната среща сред двата тима, бе с горчив привкус. Във Волейболната Лига на нациите тази година загуба с 1:3. На последното Европейско състезание, в което вземат участие през 2011 година в Австрия и Чехия, заемат 14 място от 16 тима с три извоювани гейма. Отбор, който ни сподели, че в случай че бъде недооценен основава доста проблеми. Борбата за четвъртото място, ще се води точно сред тези три тима.

Франция - един от домакините на шампионата. От 2012 година Лоран Тили води френският тим, като за този интервал Франция трайно се намеси в топ тимовете в европейския волейбол. Върхова година за тима бе 2015, първо завоюваха Световната лига, по-късно победиха с купата на Европейското в София. След като завоюваха за повторно Световната лига през лятото на 2017-а, месец по-късно на Европейското състезание се провалят с гръм и тропот, губят от Чехия в елиминационен мач. Преди това мъчно излизат като втори тим в групата с тимове като Белгия, Холандия и Турция. На Световното състезание година по късно в България и Италия, французите още веднъж търпят провали, отпаднаха във втората фаза на шампионата, а се считаха за съществени кандидати за купата. Играят доста атрактивен и зрелищен волейбол, само че имат мощна взаимозависимост от своята най-голяма звезда Нгапет, който не един път е посочил феноменални неща от волейболната игра. Ще търсят влизане във финалната фаза и орден от шампионата, на което са домакини. Една от дребното загуби в Лигата на нациите през лятото е точно от България с 2:3. Финална фаза и борба за медали, съществена задача пред " петлите ".

Италия - другия топ тим в нашата група. За Италия каквото и да се каже, ще бъде малко. Заедно със Съединени американски щати са законодателите в актуалния волейбол с трайно внедряване на науката в спорта. Най-силното клубно състезание, системи за подготовка, методики за образование на млади състезатели, стратегия за тактически разбори. Акценти, които слагат Италия измежду любимците на всяко съревнование в което взе участие.

Нашият тим - при започване на сезона неуверена Лига на нациите, като единственото хубаво от нея е, че запазихме мястото си в нея. След това имаше сериозна подготовка за Олимпийската подготовка, на която бяхме домакини. Още първоначално бе комплициран акцент върху Олимпийската подготовка, че това ще бъде най-важното съревнование за нас. За страдание, не успяхме да се класираме за Олимпиадата, пропускайки златен късмет, водейки на Бразилия с 2:0 гейма. Горчива почивка и нова подготовка за Европейското състезание, което е последното съревнование за годината за националния тим.

Силвано Пранди направи една прибудителна промяна в нашия състав, на мястото на Розалин Пенчев, дебют на Европейско състезание ще направи младият Георги Петров. Контролите на нашите преди Европейското - неуверени резултати против непретенциозни съперници. Според играчите, предстоящи резултати на стадия от подготовка, в който са се намирали. Важно е когато би трябвало да се побеждава.

Имайки поради разпределението на силите, третото място в групата е наложително за нас. Всяко друго класиране в групата ще се смята за неуспех. България има своето място измежду най-силните тимове в Европа. С положително систематизиране на силите и нужната доза шанс, можем да нападаме медалите на този шампионат. Да пожелаем триумф на нашите момчета!

Николай Иванов, volleycomment.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР