Време е Швеция да се присъедини към НАТО, защото е

...
Време е Швеция да се присъедини към НАТО, защото е
Коментари Харесай

Столтенберг: Швеция направи необходимото, за да се присъедини към Алианса

Време е Швеция да се причисли към НАТО, тъй като е направила нужното, с цел да обезпечи утвърждението на Турция за участие, сподели генералният секретар на военния алианс Йенс Столтенберг, оповестява електронното издание на в..

„ Казах, че е пристигнало времето да се постави завършек на процеса на ратификация за Швеция “, сподели Йенс Столтенберг в изявление за шведския вестник Aftonbladet.

През май Швеция и прилежаща Финландия се отхвърлиха от дългогодишната си политика на военно необвързаност и аплайваха за присъединение към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Този ход изисква единомислещото утвърждение на членовете на Алианса. Турция задържа процеса, като в същото време оказва напън върху двете скандинавски страни да разбият групите, които счита за терористични организации, и да екстрадират хора, обвинени в закононарушения, свързани с тероризъм.

Миналият месец турският външен министър Мевлют Чавушоглу сподели, че Швеция даже не е „ на половина “ в осъществяването на уговорките, които е поела, с цел да обезпечи поддръжката на Анкара. Изказването му пристигна, откакто шведски съд постанови да не екстрадира човек, търсен от Турция за хипотетични връзки с несполучливия прелом през 2016 година

Шведският министър-председател Улф Кристерсон сподели, че Швеция е изпълнила уговорките си и, че решението в този момент „ е на Турция “.

„ Имаме доста добър развой дружно с Финландия и Турция и вършим тъкмо това, което казахме, което Турция в този момент удостоверява “, сподели Кристерсон в неделя, първият ден от тридневната конференция „ Хора и защита “ в Сален, ски курорт в централна Швеция. На събитието участваха Столтенберг и шведски специалисти по външна политика и сигурност.

„ Законодателството, забраняващо присъединяване в терористични организации, се ползва и е известно, че Турция посочва лица, които желае да бъдат екстрадирани. Известно е също, че Швеция има законодателство, което е ясно и значи, че зависи от съда. Ние също по този начин не екстрадираме шведски жители в никоя страна “.

Нямаше незабавна реакция от Турция на мненията на Столтенберг и Кристерсон.

Парламентите на 28 страни от НАТО към този момент са утвърдили участието на Швеция и Финландия. Турция и Унгария са единствените членове, които към момента не са дали своето утвърждение.

Съгласно меморандума двете страни се съгласиха да отговорят на опасенията за сигурността на Турция, в това число претенции за депортиране и изгонване на кюрдски екстремисти и хора, свързани с мрежа, ръководена от основания в Съединени американски щати мюсюлмански свещеник Фетхуллах Гюлен. Турското държавно управление упреква Гюлен, че е провел опита за прелом през 2016 година, което той отхвърля.

Върховният съд на Швеция обаче отхвърли да екстрадира журналиста Бюлент Кенес, който Турция упреква, че е измежду заговорниците за прелом. Кенес, който получи леговище в Швеция, беше редактор на англоезичния вестник Today`s Zaman, който беше благосъстоятелност на мрежата на Гюлен и беше закрит като част от репресиите на Анкара против групата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР