Време е приятелството между България и Азербайджан да стане мост

...
Време е приятелството между България и Азербайджан да стане мост
Коментари Харесай

Петков пак маже: Азербайджан ще ни осигури по-значително енергийно разнообразие

Време е другарството сред България и Азербайджан да стане мост за по-значителна енергийна диверсификация, съобщи министър председателят в оставка Кирил Петков в изявление за азербайджанската осведомителна организация Тренд, заяви Българска телеграфна агенция.

Премиерът сподели, че интерконекторът Гърция-България, който ще се употребява за превозването на газ от Азербайджан към България, е 99 % подготвен. Той уточни, че оставащите процедури по интеграция и тестване на газопровода би трябвало да бъдат приключени допустимо най-скоро. Петков добави, че в България към този момент е основана работна група с представители на съответните институции, която ще търси способи да усъвършенства осъществяването на процедурните периоди.

" България интензивно работи, с цел да усили капацитета за районно съдействие посредством поощряване на завършването на изчезналата енергийна инфраструктура и подсигуряването на енергийните доставки в Югоизточна Европа. Това е пътят към енергийна самостоятелност за България и за Южна и Югоизточна Европа. Това коренно ще промени равнището на взаимозависимост на нашата страна ", съобщи Петков.

" За да бъде понижена нашата енергийна взаимозависимост, аз пристигнах в Баку и високо оценявам срещата с президента Илхам Алиев, който е податлив да ни помогне да получим спомагателни количества през Турция. По време на моето посещаване ние обсъдихме с президента Алиев опцията за доставките на спомагателен азербайджански газ за България и политическата подготвеност на Азербайджан да поддържа България. Въпреки това е належащо в допълнение да бъде развита газовата инфраструктура и е значимо да бъде консолидирано съдействието сред страните в района, с цел да бъде обезпечена бъдещата сигурност на доставките и диверсификацията ", сподели българският министър председател.

Петков уточни и че има взаимно предпочитание за разширение на двустранното икономическо съдействие. " Азербайджан е значим енергиен сътрудник на България. Но ние също по този начин открихме голям брой общи стопански благоприятни условия в сферите на селското стопанство, химическите торове, строителството, отбранителната индустрия и осведомителните технологии. Предвид общите провокации, в този момент е по-важно от когато и да било да продължим да построяваме дейния политически разговор на високо равнище сред нашите страни. И аз доста се веселя, че България скоро ще отвори почетно консулство в Азербайджан. Време е другарството сред нашите две страни да стане мост за бъдещи стратегически стопански планове и по-значителна енергийна диверсификация ", заключи Кирил Петков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР