Време е правителството на Република Северна Македония да се откаже

...
Време е правителството на Република Северна Македония да се откаже
Коментари Харесай

МВнР: Време е Скопие да спре с манипулацията, че оспорваме правото да нарича езика си както иска

" Време е държавното управление на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределяне и идентичността на жителите на Република Северна Македония (РСМ) или правото им да назовават езика си както пожелаят " - това се споделя в публична позиция, публикувана от българското Министерство на външните работи, в отговор на вчерашното изказване на управляващите в Скопие.

" За страдание, през последната година Република Северна Македония заложи на дипломатическа и медийна акция за дискредитиране на позициите на Република България , като неведнъж пред обществото беше показана погрешна информация във връзка с българската позиция ", написа още в изказването, оповестено във Facebook профила на ведомството.

" Става дума за безотговорна и тежка геостратегическа неточност. Македонската национална еднаквост не беше, не е и невероятно е да бъде предмет на договаряния. Македонският народ и македонският език са стълбовете на македонската еднаквост. Северна Македония " в никакъв случай няма да се откаже от правото на самоопределение на македонските жители ", обявиха през вчерашния ден ръководещите в съседката ни.

Ето цялостния текст на отговора на Министерство на външните работи:

" Във връзка с изказването на държавното управление на Република Северна Македония заявяваме следното:

Република България е най-силният и безвъзмезден покровител на европейската интеграция на Западните Балкани, включително и на Република Северна Македония.

С позицията си, изразена във вторник в границите на съвещанието на Съвета по общи въпроси, Република България за следващ път съобщи за какво на този стадий не може да даде единодушието си за одобрение на Рамка за договаряния на Република Северна Македония с Европейски Съюз и осъществяване на първа Междуправителствена конференция до завършек на 2020 година Българската позиция изхожда напълно от признатата още на 9 октомври 2019 година Рамкова позиция, подкрепена от Народното събрание на Република България, където са декларирани условията, с които нашата страна обвързва по-нататъшната си поддръжка за интеграцията на Република Северна Македония към Европейски Съюз.

Предложенията на България за включване в Преговорната рамка за Република Северна Македония са учредени на ясни прецеденти, само че за жалост не бяха подложени на разискване от актуалното председателство . Те са в сходство и със заключенията на Съвета на Европейски Съюз от 25 март 2020 година, в които се акцентира значимото значение на реализиране на осезаеми резултати и добросъвестно осъществяване на двустранните съглашения на Република Северна Македония с България и Гърция като част от процеса на разширение.

На този стадий планът на Преговорна рамка не съдържа гаранциите, които нашата страна се нуждае, с цел да даде поддръжката си за нейното одобрение. България ще продължи градивните си старания и по време на идващото председателство на Съвета на Европейски Съюз.

За страдание, през последната година Република Северна Македония заложи на дипломатическа и медийна акция за дискредитиране на позициите на Република България , като неведнъж пред обществото беше показана погрешна информация във връзка с българската позиция.

С завещан тоталитарен исторически разказ е мъчно да бъде открита поддръжка от България.

Време е държавното управление на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределяне и идентичността на жителите на Република Северна Македония или правото им да назовават езика си както пожелаят .

България е страната, която първа в света призна независимостта на Република Македония, с което започва процеса на интернационалното самопризнание на младата тогава страна, а през годините й оказа помощ в най-тежките моменти. Тази помощ продължава и понастоящем.

Република България не приема обаче одобряването на идентичността на жителите на Република Северна Македония да се прави в борба със прилежащите страни и в ущърб на техните национални ползи.

Изхождайки от отговорността си да не внася отворени въпроси в границите на Европейски Съюз и да пази неговите ползи, полезности и престиж, Република България ще продължи да търси трайни решения, които да разрешат по-нататъшно развиване на двустранните връзките и най-благоприятен развой на договаряния на Република Северна Македония с Европейски Съюз ".



Днес външният министър Екатерина Захариева ще одобри специфичния представител на Република Северна Македония за България Владимир Бучковски. След срещата двамата ще приказват пред медиите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР