Време е НАТО да покани Украйна в Северноатлантическия пакт -

...
Време е НАТО да покани Украйна в Северноатлантическия пакт -
Коментари Харесай

Зеленски към Столтенберг: Време е Украйна да бъде поканена в НАТО

Време е НАТО да предложения Украйна в Северноатлантическия пакт - за това настоя президентът Володимир Зеленски пред генералния секретар на алианса - Йенс Столтенберг, който дойде изненадващо в Киев за първи път от началото на войната. Москва подсети, че възпрепятстването на участието на Украйна в Алианса остава измежду задачите на " специфичната военна интервенция ".

Посещението на Йенс Столтенберг в Киев стартира с полагане на венци в памет на починалите украински военни. В центъра на украинската столица. Генералният секретар на НАТО прегледа и развалена при бойните дейности съветска техника и въоръжение.

" Тук съм с едно доста просто обръщение - НАТО поддържа Украйна, и ще го прави толкоз дълго, колкото е належащо " - сподели Столтенберг след диалозите си с президента Зеленски.

" Бъдещето на Украйна е в евроатлантическото семейство, бъдещето на Украйна е в НАТО. Всички съдружници са съгласни с това. В същото време вниманието на Алианса сега е ориентирано към това да се увери, че Украйна ще устои. Да се увери, че Украйна ще продължи да бъде суверенна, самостоятелна, демократична страна в Европа ", разяснява още Столтенберг.



Украйна изрази желанието си за ускорено приемане в Алианса през септември предходната година, когато след непризнати от интернационалната общественост референдуми, Кремъл разгласи, че анексира четири украински територии, отчасти окупирани от съветските войски.

Нямаме опция на участието на Украйна в НАТО, не мислим за компромис, сподели Зеленски, и добави, че сходна стъпка би била гаранция за сигурността ѝ. Следващата среща на върха на алианса е през юли в Литва.

" Срещата на НАТО във Вилнюс може да стане историческа. Благодарен съм за поканата да посетя форума, само че е значимо Украйна да получи подобаваща покана. Няма справедливи аргументи, които да попречват вземането на политическо решение Украйна да получи покана за Алианса ", сподели Зеленски.

Зеленски изиска от шефа на НАТО и още оръжия, с цел да може да продължи сполучливо да се бори против Русия. Посещението на Столтенберг идва в основен за Украйна миг и е явен знак за взаимност преди началото на плануваната украинска контраатака.



Русия не може да даде оценка на вероятностите за участие на Украйна в НАТО, само че в случай че това се случи, ще съставлява " сериозна, значима опасност за сигурността на нашата страна ", сподели по-рано през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Вчера военният министър на Украйна Олексий Резникова удостовери, че Киев е получил обещаните от Германия системи за противовъздушна защита " Пейтриът ". Вашингтон отпусна следващия финансов пакет на стойност 325 милиона $ за военна помощ за Украйна, а през днешния ден Дания и Нидерландия оповестиха, че ще дават на Украйна 14 танка Леопард 2.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР