Време е източната част на Европа да получи висш пост.Това

...
Време е източната част на Европа да получи висш пост.Това
Коментари Харесай

Кая Калас: Брюксел не може да изолира вечно хората от Източна Европа

Време е източната част на Европа да получи върховен пост.

Това беше посланието на естонския министър-председател Кая Калас към сътрудниците ѝ водачи в изявление за " Политико " преди срещата на върха на водачите на Европейски Съюз в Брюксел.

Откакто Русия стартира безмилостната си акция за завладяване на Украйна, страни като Естония и нейните балтийски съседи са чути - и управляват политиката - както в никакъв случай до момента. Сега, акцентира Калас, е време някои от тези хора също да поемат управлението.

" От 19 години сме членове на НАТО и Европейския съюз ", съобщи Калас от офиса си в Талин, прекъсвайки съдружните си договаряния за сформиране на ново държавно управление. Естония влезе в двете организации през 2004 година, присъединявайки се дружно с още 6 страни, които в миналото са били част от Източния блок.

" Имаме ли... по-лоши хора от " старите " европейци? Или към момента не сме стигнали до такава степен? " Калас съобщи. " Мисля, че отговорът е, че не, в действителност имаме доста положителни хора. "

" Трябва да сме в листата с претенденти за висши длъжности ", добави тя. " Доказахме се и в двете организации. "

Калас в доста връзки въплъщава неотдавнашната смяна в динамичността на властта в Европа в посока изток.

Когато водачите на Европейски Съюз се съберат в четвъртък, се чака те да одобрят оферти от Естония първи по рода си проект за взаимно закупуване на муниции за Украйна, като в същото време се подтиква европейското произвеждане на отбранителни артикули. Европейски Съюз също по този начин стартира със забележителна експедитивност да постанова серия от наказания на Русия, като балтийските страни постоянно са били водещи в тази тенденция.

В Естония, страна с население от 1,3 млн. души, Калас преди малко завоюва националните избори, надделявайки над крайнодясна партия, частично посредством поддръжката си за Украйна и антируската си политика.

В Брюксел обаче сега няма източноевропейци на върха на трите съществени институции на Европейски Съюз - Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент - и никой източноевропеец не е управлявал НАТО. Най-близко до това районът да получи върховен пост беше, когато някогашният полски министър-председател Доналд Туск ръководеше Европейския съвет от 2014 до 2019 година

Калас не е води експлицитна акция за поста, името на естонката циркулира, най-много в НАТО. Военният алианс е изправен пред евентуална смяна в управлението тази година, като мандатът на генералния секретар Йенс Столтенберг изтича скоро.

" Чух това ", призна тя. " Това е огромен комплимент за мен, само че и за моята страна, че ни считат за равни към масата. "

И това демонстрира повишаващия се статут на източните страни в Европа, добави тя: " Това е ужасно, че сме постигнали нещо. " И въпреки всичко, когато я попитаха дали би се заинтересувала да се върне в Брюксел, където беше член на Европейския парламент от 2014 година до 2018 година, Калас се поколеба - като в същото време не затвори вратата.

" Току-що завоювах изборите и в действителност никой не е разговарял с мен за това ", сподели тя, настоявайки, че е " доста малко евентуално да ми бъде препоръчана такава работа ".

Но добави закачливо: " Клюките са доста забавни. "

Засега Калас се концентрира върху това да подсигурява, че Европейски Съюз няма да отстъпи от поддръжката си за Украйна и от акцията си за уединяване на Русия. Ключова част от тази тактика е идният проект на Европейски Съюз за взаимно закупуване на муниции за Киев - обикновена смяна за плана за мир, който се самоопределя като подобен.

Калас показа концепцията на сътрудниците си водачи от Европейски Съюз по време на срещата на върха в Брюксел през февруари. Предложението, сподели тя, е пристигнало от диалози с нейни чиновници и ръководители на отбранителни предприятия, които са споделили, че " не удвояват производството си, тъй като нямат поръчки. А въпреки това виждаме, че Русия работи на три смени ".

Планът се ангажира да даде на Украйна 1 милион муниции през идващите 12 месеца, като за задачата се заделят 2 милиарда евро.

Калас съпостави схемата с груповото закупуване на ваксини от Европейски Съюз. Тя съобщи, че сходствата сред двете старания са разрешили на блока да работи бързо - планът за муниции е бил направен за към пет седмици, което е светкавична скорост за стандартите на Европейски Съюз.

Това не значи, че не е имало извиване на ръце. Двама дипломати, говорещи при изискване за анонимност, с цел да обсъдят деликатните договаряния, обявиха, че немският канцлер Олаф Шолц в началото се е колебал, когато Калас е повдигнал концепцията през февруари. Но Калас отхвърлил това изказване.

" Не, не беше толкоз непосредствено ", съобщи тя, като акцентира, че Германия единствено е отбелязала, че към този момент е дала поръчки на отбранителни компании. " Всички бяха много открити по този въпрос... и Германия също. "

Все отново тя призна, че е изпратила на някои сътрудници водачи от Европейски Съюз известия в WhatsApp, в които е подчертала спешността на обстановката.

" Научих доста през тези две години, през които бях в Европейския съвет ", показа тя. " Преди да стана политик, бях правист. А в частната процедура всичко се случва доста бързо.... След това започнах да се занимавам с политика, а там нещата лишават повече време. "

След като към този момент има проект, Калас е уверена, че Европейски Съюз ще успее да съблюдава периода, който самичък си е сложил за боеприпасите. Освен за 2 милиарда евро, Калас не се въздържа да намерения на глас по какъв начин да финансира по-широко разширение на отбранителната промишленост на Европейски Съюз. Една от мислите е разноските за защита на страните да бъдат изключени от строгите бюджетни правила на Европейски Съюз. Друга концепция е: Да се изследва противоречивата концепция за " отбранителни облигации " - всъщност дълг, който държавните управления емитират, с цел да финансират военните разноски.

Но тя не беше подготвена да предложи на сътрудниците си водачи от Европейски Съюз съвет по какъв начин да поддържат публичната поддръжка за тези изключителни - и скъпи - стратегии за подкрепяне на Украйна да отблъсне съветските нашественици.

" Как да спечелите сърцата и мозъците на хората? Не съм изцяло сигурна, че знам това ", призна тя. " В политиката съм по-малко, в сравнение с в частната процедура, и към момента се усещам несигурна. " /БГНЕС

Талин / Естония
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР