Време е Финландия и Швеция да бъдат приети в НАТО,

...
Време е Финландия и Швеция да бъдат приети в НАТО,
Коментари Харесай

Столтенберг: Време е Финландия и Швеция да бъдат приети в НАТО, Турция не е съгласна

Време е Финландия и Швеция да бъдат признати в НАТО, те от дълго време са изпълнили условията на Турция, съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той приказва на взаимна конференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, с който разискаха редица въпроси, в това число спора в Украйна, както и напъните на Швеция и Финландия за присъединение към НАТО.

Финландия и Швеция извършиха условията на Турция за присъединение към НАТО, по тази причина настъпи часът, в който те би трябвало да станат членове на алианса. Ще обсъдя на следващия ден този въпрос с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Столтенберг.

Чавушоглу на собствен ред уточни, че Турция не счита, че Швеция и Финландия са изпълнили изискванията по постигнатите съглашения за присъединението им към НАТО.

Финландия и Швеция подадоха молби за участие в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Присъединяването към алианса изисква единомислещата поддръжка на всички сегашни членове на НАТО, в това число Турция. Анкара бе заплашила да блокира процеса, в случай че Финландия и Швеция не изпълнят нейните претенции.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, с който да бъдат отстранени пречките пред присъединението на двете страни към НАТО. Документът планува съдействие с Анкара в битката против тероризма, по-специално с Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която съгласно турските управляващи стои зад опита за държавен прелом през 2016 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР