Време е ЕС и НАТО да станат реалисти по отношение

...
Време е ЕС и НАТО да станат реалисти по отношение
Коментари Харесай

Експерт по Балканите в САЩ: НАТО да защити съседите на Сърбия от намеренията на Белград

" Време е Европейски Съюз и НАТО да станат реалисти във връзка с Сърбия, а Вашингтон да изпрати явен сигнал, че НАТО ще отбрани всички съседи на Сърбия от " желанията на Белград ", разяснява Даниел Сервер, американски специалист по балкански въпроси, представен от сръбската медия B92.

" Позицията на Брюксел е, че няма участие в Европейски Съюз за страна, която подхранва териториални упоритости и не зачита границите на съседите си. Време е Вашингтон да даде явен сигнал , че НАТО ще отбрани всички съседи на Сърбия от Белград и несъседските му планове ".
 Европейска комисия: Сърбия би трябвало да скъса с Евразийския съюз, преди да се причисли към Европейски Съюз
Европейска комисия: Сърбия би трябвало да скъса с Евразийския съюз, преди да се причисли към Европейски Съюз

Това не е ново изискване, а общо предписание за всички, които желаят в Европейски Съюз

Сервър показва, че президентът на Сърбия Александър Вучич желае да сплоти всички сърби в едно пространство и припомня, че последният път, когато Сърбия е пробвала това, е приключило с война .

" Сърбия има осем близки съседи , всички от които имат сръбско малцинство, макар че България има по-малко . Шест са държавите-членки на НАТО: Хърватия, България, Унгария, Северна Македония, Черна гора и Румъния . Други две съседки имат бойци на Европейски Съюз и НАТО за опазване на териториалната целокупност - Босна и Херцеговина и Косово ".

" Какво се случи предишния път, когато Сърбия през 90-те се опита да разшири политическия си обсег и да сплоти някои от тези малцинства в една страна: войната със Словения, войната с Хърватия, войната с Босна, войната с Косово и войната с НАТО. Последствията: сърбите са напуснали прилежащи страни, а на Сърбия не е даден нито един квадратен сантиметър от прилежащи страни ", добавя Сервър.
 Белград и Прищина не реализираха прогрес на диалозите в Брюксел
Белград и Прищина не реализираха прогрес на диалозите в Брюксел

Курти е предложил план на съглашение...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР