Време е да се подготвим за Брекзит без сделка след

...
Време е да се подготвим за Брекзит без сделка след
Коментари Харесай

Джонсън: Време е британците да се подготвят за Брекзит без сделка

Време е да се подготвим за Брекзит без договорка след 10 седмици, защото Европейският съюз отхвърля да договаря съществено. Това съобщи през днешния ден английският министър председател Борис Джонсън, като добави, че в случай че Брюксел не промени позицията си няма да има съглашение, съобщи Ройтерс.

Подобен плевел край на петгодишната сага за Брекзит би провокирал безпорядък в нежните вериги за доставки, които се простират от Англия към Европейски Съюз и оттатък в миг, когато тежките стопански вреди от пандемията от ковид наподобява се задълбочават.

Изказването на Джонсън идва, откакто на вчерашното съвещание на Европейския съвет в Брюксел водачите на блока застанаха зад позицията, че Лондон би трябвало да направи по-големи отстъпки за реализиране на комерсиална договорка или да се готви за Брекзит без съглашение.

„ Стигнах до заключението, че би трябвало да се подготвим от 1 януари да търгуваме с Европейски Съюз при режим, сходен на този с Австралия – основан на общоприетите правила на международната свободната търговия. С висок дух и цялостна убеденост, ние ще се подготвим за тази опция и ще просперираме като самостоятелна комерсиална страна, която управлява и сама приема законите си “, добави той.

Въпреки острата си позиция, Джонсън остави отворена вратата за реализиране на договорка, ако Европейски Съюз промени позицията.

„ Освен в случай че няма фундаментална смяна на метода, ние ще използваме австралийския модел “, разяснява той.

Запитан от публицисти дали ще се отдръпна от договарянията, английският министър председател съобщи, че в случай че има основна смяна в метода е подготвен да изслушва представителите на Европейски Съюз, само че добави, че новините идващи от срещата в Брюксел не са изключително окуражителни.

Коментарите на Джонсън се отразиха на английския паунд, който към 15:30 часа българско време поевтиня с 0,11% по отношение на еврото до 1,1010 евро за паунд.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР