Време е да работим всички заедно, като един човек. Това

...
Време е да работим всички заедно, като един човек. Това
Коментари Харесай

Здравният министър на спешна среща с шефовете на болници в Пловдив

Време е да работим всички дружно, като един човек. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на среща в Пловдив с лекари и шефове на лечебните заведения от района, регионалният шеф Дани Каназирева и представители на Медицинския щаб.

Здравният министър дойде незабавно в града след два случая на пациенти, оставени да чакат на стълбите на болница " Свети Георги ". Малко по-късно и двамата починаха.

Министърът заявява цялостната си поддръжка към лекарите от пловдивските лечебни заведения, само че съобщи, че няма да прояви схващане към неналичието на човешко отношение към болните.

" Може да разчитате 100% на мен, във всяка обстановка ще проявя схващане, само че няма да проявя схващане към неналичието на човешко отношение към болните ", съобщи проф. Ангелов.

Той добави, че схваща какъв брой е напрегната обстановката в лечебните заведения, какъв брой са изтощени лекарите и по какъв начин работят на лимита на силите си.

" Времето сега е такова, че би трябвало да работим всички като един човек. Да създадем нужното за пациентите. Дошъл съм тук, с цел да знаете, че страната стои зад вас ", сподели още министърът.

Ангелов означи още, че регионалният шеф би трябвало да продължи с организацията по разкриването на спомагателни кревати и да работи съгласно заповедите, както и да направи нужното преразпределение на дихателни апарати в лечебните заведения, там където има интензивно лекуване.

Проф. Ангелов заяви, че за пловдивския Кръвен център ще бъдат обезпечени поисканите съоръжение и консумативи, нужни за добиване на кръвна плазма. Предстои да бъдат обезпечени за Пловдив и още два апарата след Нова година.

По думите на министъра страната е осигурила задоволително количества Ремдесивир и всяка една болница може да прави поръчки към РЗИ.

Предстои да бъдат получени и 362 000 дози нискомолекулен хепарин за аптечната и болнична мрежа в страната.
Министърът показал, че от 1 януари е заложено нарастване на заплатите на медиците в болничните заведения.
Отделно цените на клиничните пътеки и лимитите също ще бъдат увеличени с 10 %.

Същевременно прокуратурата и здравната ревизия в града ревизират случаите на двамата умряли пациенти с Коронавирус. Проверка тече и в самата болница.

Грубо нарушаване е изоставянето на пациентите от колата за спешна помощ, считат от Регионалната здравна ревизия.
Независимо, че мъжете са били превозени от едната база на болничното заведение до другата по предписание те би трябвало да чака в колата за спешна помощ пред здравното заведение, до момента в който не бъдат предадени и поети от здравно лице.

" Би трябвало да има съгласуваност сред едната база и другата. Приемащата би трябвало да чака пациентите. Те би трябвало да бъдат съпроводени от медицински лица ", изясни доктор Сийка Димчева от РЗИ- Пловдив.

От Клиниката по токсикология, която от няколко дни по неотложност е превърната в COVID-отделение, тъй като са изчерпани леглата в Инфекциозната клиника, дадоха отговор, че една от аргументите за случая е неналичието на фрагменти. Две трети от лекарите и медицинските сестри напуснали откакто разбрали, че ще лекуват заболели от ковид.

" Аз го назовавам нещастно съвпадане на обстоятелства. Всичко е направено. За мен 98% от организацията е основана. Работи оптимално на силите на този стеснен личен състав. Тези хора, които са били на промяна, са работили за други заболели. Те не са работили санитари. Лекарите и сестрите не са работили санитари. Санитарите са помогнали в действителност. Даже доктор Велев, чест му прави, доколкото разбрах съвсем на тил е занесъл пациента догоре ", изясни проф. Янко Илиев, шеф на Клиниката по токсикология УМБАЛ " Св.Георги " -Пловдив.

Ръководството на болничното заведение отхвърли изказванието, че в отделението липса О2. Напротив имало задоволително. Работещите в отделението през днешния ден отхвърлиха коментар.

" Не очаквайте петзвездни условия. Колегите са безусловно изчерпани. Не очаквайте да вършим чудеса. Ние също сме лекари, ние също сме хора, също сме уязвими и има някакъв лимит. Хората би трябвало да бъдат малко по-търпеливи. В никакъв случай тази експанзия не трябва да се излива върху нас. Проявете схващане ", съобщи проф. Мариана Стойчева, доктор в Клиниката по инфекциозни заболявания.

" Категорично взаимни отстъпки няма да бъдат правени. Проверката и резултатите от нея ще бъдат обществено оповестени ", съобщи Дани Каназирева, регионален шеф на Пловдив.

Проверката на здравните управляващи ще завърши в границите на два-три дни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР