Време е да преминем от икономика на помощите към икономика

...
Време е да преминем от икономика на помощите към икономика
Коментари Харесай

Станислав Младенов: Държавата да намери начин за допълнително финансиране на процедурата за технологична модернизация

Време е да преминем от стопанска система на помощите към стопанска система на тласъците, това е извънредно значимо в условия на натрупали се рецесии, сподели икономистът и член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия – София

Държавата да откри метод за в допълнение финансиране на процедурата за софтуерна рационализация на индустриалните предприятия по Плана за възобновяване и резистентност. За това прикани икономистът и член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия – София Станислав Младенов. Срокът за кандидатстване по тази процедура изтече на 21-ви септември. По нея са подадени 2539 планови оферти за 634 милиона лв.. А единствено за последните 24 часа от периода са постъпили над 800 плана. Бюджетът на процедурата за софтуерна рационализация в Плана за възобновяване и резистентност е на стойност 260 милиона лв., което е съвсем 3 пъти по-малко от декларираните планове.

„ Процедурата протече при извънредно сериозен интерес, разяснява Станислав Младенов. – Сега въпросът е по какъв начин страната ще дефинира своята роля в икономическата система. Дали се вижда като постоянен сътрудник, който предизвиква бизнеса, или ще се ограничи единствено до един събирач на налози от същия този бизнес. Ние, от Българска социалистическа партия, постоянно сме виждали страната като опора и поддръжка за бизнеса, когато той има потребност “.

Според Станислав Младенов сега е извънредно значимо страната да откри метод за в допълнение финансиране на плановете. „ В последна сметка, участниците, които са подали планови оферти съставляват жизнеспособната част от българския бизнес, сподели той. – Това са индустриалните предприятия на България, които дават добавена стойност в страната. Това е действителното произвеждане, което заема голяма част от заетостта на трудовия пазар. Това е гръбнакът на българската стопанска система. Оттук идва и задължението на страната да има дейна роля и да подтиква тези предприятия. Време е най-сетне да преминем от стопанска система на помощите към стопанска система на тласъците. Това е извънредно значимо в рецесиите, в които се намираме сега “.

Станислав Младенов уточни и от къде биха могли да бъдат обезпечени нужните средства за в допълнение финансиране на програмата за софтуерна рационализация. „ По Плана за възобновяване и резистентност има един забележителен запас, който е ориентиран към финансови принадлежности, изясни той. – От Българска социалистическа партия неведнъж сме казвали, че те са извънредно неефективни. Нашата позиция през цялото време е в поддръжка на безвъзмездната финансова помощ за стимулиране на българския бизнес. Кредитите, колкото и да са ниски лихвите по тях, в условия на натрупали се рецесии, не са помощ. Те водят до задлъжняване на българския бизнес. Затова едната опция е идващото постоянно държавно управление да преструктурира Плана за възобновяване и резистентност и заложените финансови принадлежности да бъдат ориентирани за софтуерна рационализация. Казвам това с ясното схващане, че сходно решение ще докара до несъмнено закъснение на процеса. Втората опция е в държавния бюджет за идната година да бъдат заложени 200 милиона лв. за софтуерна рационализация на българските индустриални предприятия. Варианти има, въпросът е страната в лицето на идващото постоянно държавно управление да подходи отговорно и рационално, с цел да обезпечи толкоз нужната поддръжка на българските индустриални предприятия в същото време на рецесии “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР