Време е да обърнем внимание на реалните проблеми на българите Декларация

...
Време е да обърнем внимание на реалните проблеми на българите
Декларация
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Червената линия на БСП относно Украйна е в интерес на България

Време е да обърнем внимание на действителните проблеми на българите

Декларация от името на парламентарната група на “БСП за България “:

Преди 50 дни напълно покрай нас стартира война. Не някакъв дребен районен спор, а война сред две от най-големите европейски страни, с две от най-големите европейски армии. Войната на Русия в Украйна докара до невиждан по мащабите си отговор на разнообразни нива – от финансова поддръжка за Украйна и филантропична помощ за бедстващото население, през тежки стопански наказания против Русия, до забележителна военна помощ – както финансова, по този начин и с директни оръжейни доставки за украинската войска. Това е израз на взаимност със страната, която е обект на военно нахлуване.

В тази конюнктура на България се наложи да взема значими решения – както като част от общите дейности на Европейски Съюз и НАТО, съюзите в които членува, по този начин и самостоятелни дейности, свързани с нашите благоприятни условия и с упованията на българското общество.

В изискванията на действителни закани за сигурността – не толкоз военни, колкото свързани с риска за енергийните доставки, усложнения за редица браншове на стопанската система, допустима продоволствена рецесия, засилен поток от бежанци и други, българското държавно управление подхваща нужните дейности, с цел да резервира както вътрешната непоклатимост, по този начин и интернационалния престиж на страната.

В условия на война и възходящи закани обаче, има политически обединения, които вместо да оказват помощ за консолидиране на обществото, вършат тъкмо противоположното – основават напрежение, популяризират неистини, дълбаят разграничителни линии. Дали това ги прави по-популярни е рано да се каже, само че че по този начин България става по-уязвима и по-слаба е несъмнено.

Българската социалистическа партия има ясна и поредна политика във връзка с войната и мира не от през вчерашния ден. Дългата ни история постоянно е считана за проблем, който ни тежи в избори, само че във време като днешното тя дава резистентност в позициите и дейностите ни.

Обръщаме се към всички да подходим държавнически към провокациите пред нас – и ръководещи, и съпротива. Вторачването във въпроса за военната помощ за Украйна е необяснимо. По този въпрос желая да кажа доста ясно: Българска социалистическа партия поддържа всички аспекти на помощта за Украйна без доставката на смъртоносни оръжия и муниции. Това е алена линия и ние сме признателни на сътрудниците, че до момента се преценяват с тази рационална и виновна позиция. Правим го освен за нас, не толкоз поради нашите убеждения, а тъй като считаме, че е в полза на България да подхожда внимателно и умерено. В интерес на България е държавното управление да не върви против мнението на голямата част от българските жители, да не основава непотребни терзания и напрежение. Ако тази позиция бъде ревизирана, ние сме подготвени да ревизираме нашето присъединяване в държавното управление.

Да, Европейската комисия реши да даде военна и филантропична помощ по линия на Европейския механизъм за поддръжка на мира. Само част от средствата са за военни доставки, останалото е филантропична помощ. България не заплаща за оръжия за Украйна! Министърът на външните работи ще ни осведоми в елементи в петък. И желая да заявявам още един път - от България не е излязъл нито един патрон за Украйна нито като платена доставка на оръжие, нито като филантропична помощ.

Народен представител от Българска социалистическа партия няма да даде глас за такова решение, министър на Българска социалистическа партия няма да сложи подписа си под решение в тази посока. България не е единствената страна, която отхвърли даване на смъртоносни оръжия – същото оповестиха Австрия, Кипър, Ирландия, Унгария. Те, както и България, изпращат филантропична помощ, някои от тях дават финансови облекчения, както и директна финансова поддръжка. Няма външен напън над България да дава военна помощ. Затова призоваваме тази тематика да бъде свалена от публичния спор, с цел да можем да се концентрираме върху останалите надалеч по-важни проблеми.

Това, което чакаме е, държавното управление да предложи един повсеместен пакет за помощ на Украйна и на цивилното население, който да бъде ситуиран по този начин във времето, че да бъде търпим за нас и потребен за Украйна. Ще чакаме българското държавно управление да взе участие интензивно и в полемиките за бъдещото възобновяване на страната, като се фокусираме върху регионите с преобладаващо население от етнически българи – Запорожие, Болград и Одеска област като цяло.

Очакваме в най-скоро време да бъде възобновено дипломатическото наличие на България в Киев и Одеса, след разбор на службите за нивото на риск, несъмнено.

Делегацията на Европейска комисия се върна в Киев, други посолства не престават да действат. Генералното консулство в Одеса може да облекчи връзките на българската общественост с България и да оказва помощ за по-добрата съгласуваност на евакуацията на бягащите от войната.

Бихме желали да се намерения върху опцията да се окаже финансова помощ, въпреки и скромна, по линия на средствата за помощта за развиване да вземем за пример, на българския регион Тараклия в Молдова – регион, който към този момент приютява над 1000 бежанци.

Искаме от българското държавно управление да показа и по-цялостен проект за ограниченията във връзка с бягащите от войната, които идват в България. Все още има проблеми на някои места при приемането – да вземем за пример на Дуранкулак. Засега се оправяме, само че потокът може доста да се ускори, в случай че войната стигне до Одеса, което е изцяло евентуално развиване. В България към този момент са 80 хиляди, което е невиждан брой и ще пораства. Не бива да си затваряме очите пред обстоятелството, че към този момент се основава напрежение. Че неизбежно след вълната на съпричастност, ще настъпи отмалялост. Приветстваме напъните на виновните министри, само че провокациите се натрупат. Децата са над 25 000 – би трябвало да търсим благоприятни условия за продължение на тяхното обучение. Не е нужно на този стадий всички да влизат в българските учебни заведения – украинската страна провежда онлайн образование, би трябвало да помогнем за това учениците да следват украинската образователна стратегия.

Най-важното обаче е да предвидим резултатите на глобите и контрасанкциите. Ефектите върху българската стопанска система ще бъдат обилни, изключително в случай че се тръгне към забрани на вноса на енергоресурси, ще бъдат нарушени веригите на доставки, ще има потребност от преориентиране на пазари, на вноса и на износа. Неизбежно е инфлацията да пораства, растежът на Брутният вътрешен продукт да се окаже доста по-малък от плануваното, обществените проблеми да се задълбочат. Искаме проект по какъв начин тези резултати да бъдат лимитирани, жителите желаят да видят, че властта подхожда съществено, да усетят непоклатимост и предвидимост в дейностите на държавното управление и на Народното събрание. Предстоящата актуализация на бюджета е метод желанията да бъдат облечени в цифри. Ние дадохме част от нашите предложение, само че всичко би трябвало да бъде облечено в един общ финансово гарантиран проект.

Спирам дотук и приключвам още веднъж с апел за разсъдък, за успокоение, за държание, съобразено с отговорностите на момента. Цялата предходна година се упражнявахме в партийни разпри и политически кавги. Рано или късно отново ще пристигна време за това. Но тъкмо в този момент, в тези сериозни моменти, би трябвало да бъдем на първо място българи и след това партийци.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР