Време е да направим крачка към живота такъв, какъвто го

...
Време е да направим крачка към живота такъв, какъвто го
Коментари Харесай

Връщаме си живота: Маските падат!

Време е да създадем крачка към живота подобен, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 година Това разгласи министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова на конференция по отношение на отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура.

От 1 април България няма да бъде в обстановка на изключителна епидемиологична конюнктура. Това е решение на Министерския съвет след едномесечни полемики, разгласи Сербезова. С това отпадат въведените противоепидемични ограничения, добави министърът.

Прибързано е да кажем, че пандемията е свършила, само че България се задържа измежду 4-те страни с най-ниски стойности на заболяемост в Европа, заключи и основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Какво отпада от 1 април?

- наложителното носене на маски на затворени публични места;

- условието за съблюдаване на дистанция;

- рестриктивните мерки за присъствен развой във висшите училища;

- възбраната за рандеву в болниците;

- условието към работодателите да позволяват до 50% от личния състав при опция в отдалечена работа.

Какво остава да работи след 1 април за период от 3 месеца?

- опцията НЗОК да заплаща средства за работа при неподходящи условия;

- удължение действието на ТЕЛК и НЕЛК.

И след 1 април обаче ще има заповеди на министъра на опазването на здравето. За тях доцент Ангел Кунчев изясни, че ще останат някои ограничения като мощни целесъобразни, да вземем за пример спазването на отдалеченост. По отношение на маските, той подсети какъв брой ефикасни са те - разликите в риска спадат в пъти при носене на маска. Затова маските ще останат мощно целесъобразни в градски превоз, лечебни заведения, скупчване на хора. Използването на дезинфектанти също ще остане като рекомендация, както и обикновените правила за хигиена, като миене на ръцете.


ТЕМА преди 36 минути 320 преди 2 часа 283 преди 5 часа 661
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР