“Време е България да тръгне напред. Има как да се

...
“Време е България да тръгне напред. Има как да се
Коментари Харесай

Христо Иванов: Има как България да тръгне напред. Ще има правителство

“Време е България да тръгне напред. Има по какъв начин да се случи. Ние работим за това. И съм оптимист, че този път ще се получи и ще има ръководство. ”

Това разгласи пред „ bTV “ съпредседателят на „ Демократична България “ /ДБ/ Христо Иванов

По думите му обединяването “Продължаваме Промяната – Демократична България ” демонстрира, че е допустимо да се намират единодушие, формули за взаимна работа и да се надгражда постигнатото .

“Искаме мандат на тези избори от хората, с цел да може ние да дефинираме дневния ред ” , сподели още Иванов.

Според него единствено едно амбициозно реформаторско държавно управление може бързо да изведе България напред към демократично и европейско развиване . А с изключение на политическата рецесия, налице е и рецесия на българската държавност, която се отнася и до огромна част от регулаторните институции.

С изтекли мандати или непопълнени сформира са управленията на Българската национална банка, Конституционния съд, Комисията за финансов контрол, Висшия правосъден съвет и Инспектората към Висш съдебен съвет, подсети Иванов. И още веднъж акцентира главната теза на Демократична България, че до момента в който у нас няма сериозна конституционна промяна, която да направи прокуратурата същински неутрална и ефикасна , няма да имаме трайна и приключена правосъдна промяна и добре функционираща правова страна.

“Положихме големи старания за сформиране на държавно управление в предходния парламент и единствено решението на президента да не даде третия мандат на “Демократична България ” ни прати на избори, другояче ние щяхме да създадем държавно управление. Това щеше да е кабинет на малцинството с пет целта ” , разяснява Иванов.

На въпрос за какво Демократична България не поддържа кабинет на малцинството с първия мандат на ГЕРБ, той отговори:

“ГЕРБ пропуснаха цели две години да си изчистят къщичката – вижте да вземем за пример глобите по Магнитски. ГЕРБ нито като позиции, нито като държание, нито като кадрови решения не демонстрираха, че считат корупцията за проблем, която значително бе наложена в 12-годишното им ръководство. ”

И посочи, че всички ние поносим големи вреди от санкционните механизми , под които попада страната. Защото никой непознат вложител няма да пристигна у нас да разкрива работни места, до момента в който страната ни е затънала в тази черна имиджова дупка и до момента в който е оплетена в корупция .

Христо Иванов увери, че инфлацията е във фокуса на обединяването ПП-ДБ . Но че този проблем също е директно обвързван със законността и работещите институции.

“Срещу инфлацията трябват здрави институции, а такива няма без правораздаване. Изисква се добър капиталов климат, който да подсигурява действителен стопански напредък, а не мятане на инфлационни пари от държавното управление или Народното събрание ” , разгласи съпредседателят на Демократична България.

И добави, че в последния парламент групировката му е гласувала против всички популистки ограничения , които щяха да налеят пари в инфлационния пожар.

Иванов прикани за необятно гражданско присъединяване против най-големите вреди, които може да нанесе на изборите на 2 април хаосът, основан от Хартиената коалиция с измененията в Изборния кодекс. Защото в този непредсказуем избирателен развой се засилват търговците на гласове, отваря се необятна врата за престъпния бизнес с хартиената бюлетина.

“Искам да се обърна към феновете – набираме покровители, набираме пазители на вота, с цел да подсигуряваме честността му. Това са български жители, на които разпореждаме вярата да бъдат пазители на демокрацията, не търсим наши симпатизанти – всеки, който желае да подсигурява демократичното бъдеще на България, е добре пристигнал, предоставяме и образование ” , прикани Христо Иванов. И акцентира, че най-голямата гаранция против изборните измами е хората да излязат всеобщо да гласоподават .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР