Вредните последици от мръсния въздух са много, но повечето се

...
Вредните последици от мръсния въздух са много, но повечето се
Коментари Харесай

Историческо замърсяване: Големият смог на Лондон убива над 4000 души за 4 дни

Вредните последствия от мръсния въздух са доста, само че множеството се демонстрират след дълъг интервал от време. Според данни на Световната здравна организация към 7 млн. души умират всяка година от заболявания, свързани със замърсяването на въздуха.
Завишени равнища на фини прахови частици във въздуха над София Над допустимите равнища са фините прахови частици още във Враца, Пловдив, Кюстендил, Ямбол, Свищов
В исторически проект, обаче, има една огромна покруса, при която умират близо 4000 души единствено за четири дни – Големият смог на Лондон от 1952 година Общата численост на хората, изгубили живота си поради смъртоносното замърсяване е колосална, като над 100 хиляди са имали здравословни проблеми, свързани с тежкото замърсяване.

Големият смог на Лондон трае от 5 до 9 декември 1952 година Той е породен от няколко фактора – едновременно във Англия става доста студено, над столицата минава антициклон и няма никакъв вятър. По този метод над града се образува дебела пелена от мъгла, формирана основно от изгорели газове и дим от отоплението, което тогава е било на въглища.

Причини за замърсяването

В годините след Втората международна война въглищата, които доближават до семействата във Англия са по-некачествени, защото другите се изнасят в чужбина.

Освен изгарянето им за отопление, в региона на Лондон по това време е имало няколко електроцентрали, които също разчитали на въглища.

Според калкулации на английските управляващи по време на Големия смог всеки ден във въздуха са се отделяли следните нездравословни излъчвания: 1000 тона прахови частици, 140 тона солна киселина, 14 тона флуорни съединения и 370 тона серен диоксид.

Съвременни проучвания на мръсния въздух в Пекин дават едно допустимо пояснение за какво Големият смог на Лондон е бил толкоз гибелен. Теорията е, че през 1952 година азотният диоксид и серният диоксид в атмосферата над града навлезли в мъглата. При изгряване на Слънцето и повишение на дневните температури, водата в мъглата се изпарява и това, което остава във въздуха са капки съсредоточена сярна киселина.

Влияние на Големия смог

Гъстата отровна мъгла предизвикала съществени проблеми и на процедура Лондон спрял да работи. Видимостта била едвам няколко метра, като всичкият наземен превоз бил изложен на риск от произшествия. Градският превоз бил спрян, като се изключи метрото. Линейките също не ходели на адреси поради понижената видимост и локалните били принудени сами да стигат до лечебните заведения.

Смогът бил толкоз гъст, че прониквал в домовете на хората и в обществени пространства. Заради понижената видимост се изпразнили киносалоните и театрите.

Снимка: Wikimedia Commons

В здравословен проект, в началото лондончани не били обезпокоени от гъстата мъгла - това продължава да е нещо всекидневно за столицата на Англия. Много от локалните не можели да си разрешат маски с филтър, защото били доста скъпи.

В седмиците след разпръскването на мъглата, медицинските експерти в града отчели, че за тези четири дни са умряли общо 4000 души. Повечето жертви били бебета, деца и възрастни хора, или човеци с към този момент съществуващи респираторни проблеми.
За по-чист въздух: Столична община слага филтри на комините на 180 семейства Отново има завишаване на равнищата на фините прахови частици в столицата, регистрираха от airbg.info
Други 25 хиляди души се оплакали от здравословни проблеми по време на Големия смог.

По-съвременни изследвания настояват, че жертвите на Големия смог са по-скоро 12 хиляди.

Токсичният смог убивал с бързи респираторни инфекции или непосредствено със задушаване.

Мерки

Това е една от най-големите нещастия, свързани със замърсяване на въздуха. След Големия смог, английското държавно управление приема нови закони, които да понижат замърсяването. На локалните били препоръчани други възможности за отопление, като газови печки.
Столична община ще оповестява за качеството на въздуха и във " Facebook " За последните 100 дни едвам в 5% от времето въздухът, който сме дишали, е добър
Въпреки сериозните промени, това не попречило почти 10 години по-късно при започване на декември 1962 година Лондон още веднъж да бъде затрупан с отровна мъгла.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР