Вредители причиняват съхненето на черния бор на територията на Природния

...
Вредители причиняват съхненето на черния бор на територията на Природния
Коментари Харесай

Откриха причината за съхненето на черния бор на територията на Природен парк „Шуменско плато“

Вредители предизвикват съхненето на черния бор на територията на Природния парк „ Шуменско плато “, откриха специалисти от Лесозащитната станция (ЛЗС) във Варна и Регионалната дирекция по горите в Шумен след обход на засегнатите площи, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно дружество (СИДП). 

В цялата страна, при изкуствено основаните през предишния век иглолистни горски насаждения от бял и черен бор, се следи съхнене. Основните аргументи за това са нетипичното за типа месторастене при част от културите, продължителните засушавания и по-високите температури през последните години, които водят до сензитивно понижаване на атмосферната мокрота и водните ресурси в почвата и от там до разпространяването на  вредители. Според инж. Емил Гелов - шеф на Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Шумен, смяната в климата води до намаляване на боровите култури и от там до появяването на голям брой патогени и инсекти, които унищожават дърветата, означават от пресцентъра на СИДП, представени от Българска телеграфна агенция. 

Оттам прецизират, че при обследването на засегнатите борове над Шумен се виждат пикнидии по клонките и шишарките, пожълтели и изсъхнали иглици, както и съществуване на смолни капчици по зелените леторасли, което е особено за несъвършената гъба Diplodia pinea. Заболяването предизвиква изсъхване на иглиците през юни и опадването им. Инфектирането на кората води до суховършия и загиване на цялото дърво, а при по-силно развиване и загиване на цели насаждения. 

Експертите от ЛЗС-Варна са разкрили още един пакостник в боровата гора – Leucaspis pini (Щитоносна въшка). Ларвите и възрастните женски се заселват по вътрешната страна на иглиците, смучат сок от основата им, което води до пожълтяването и опадването им. 

Лесовъдите от РДГ-Шумен и СИДП следят съхненето от предходната година. Направено е наставление към Държавното горско стопанство в Шумен да се заложат пробни площи, в които се следи положението на бора. Редовно ще се прави и мониторинг от страна на лесовъдите от РДГ-Шумен, като съгласно инж. Гелов все още процесите се развиват постепенно, а положението на културите се следи, допълват от пресцентъра на СИДП. 

Общо 796 декара с нови гори са се появили на територията на Североизточното държавно предприятие  с помощта на план „ Горите на Североизтока “, като до края на година ще бъдат залесени още 500 декара. Основната цел на плана е да бъдат отстранени насаждения от инвазивни непознати типове, които са в неподходящо положение, и да се възстановят предпочитани горски местообитания в 10 предпазени зони от мрежата Натура 2000, оповестиха от СИДП в края на април. Планирани са към 1500 декара за залесяване и основаване на нови гори на територията на Североизточното държавно дружество през тази година, заяви на конференция на 2 април шефът на предприятието инж. Симеон Давидков.

Общо 3896 ха от Шуменското плато са оповестени за предпазена територия на 5 февруари 1980 година, с цел да се запазят скъпите растителни и скотски типове, платовидният ландшафт и местата, подобаващи за отдих и туризъм. Природните дадености на платото и непосредствената непосредственост до регионалния град, както и построената пътна и алейна мрежа, вършат парка желано място за отдих, спорт и туризъм, припомниха за Българска телеграфна агенция от Дирекцията на Природния парк „ Шуменско плато “. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР