Вредител нанася поражения по боровата гора край Благоевград, Симитли и

...
Вредител нанася поражения по боровата гора край Благоевград, Симитли и
Коментари Харесай

Ръждива оса нападнала боровите гори край Благоевград, Симитли и Рилския манастир

Вредител нанася провали по боровата гора край Благоевград, Симитли и Рилския манастир, споделиха за Българска телеграфна агенция от Югозападното държавно дружество /ЮЗДП/.

Причината дърветата да наподобяват по този начин, като че ли съхнат, е нахлуване от ръждива борова листна оса. Нейните гъсеници се хранят с игличките на белия и черния бор, сподели пред кореспондент на Българска телеграфна агенция Вера Станишева - шеф отдел "Възобновяване на горите " към ЮЗДП.

По думите ѝ до завършек на месец май се чака обезлистването на гората край Благоевград да бъде към шестдесет %. След към две седмици обаче гъсениците на ръждивата борова листна оса ще спрат да се хранят с листата на иглолистните дървета и ще какавидират в почвата.

Ежегодно предприятието отделя по към 100 и петдесет хиляди лв. за справяне с казуса, уточни Вера Стнишева. През февруари обаче компанията, която до момента е правила третирането против вредителя афишира банкрут и разпродава техниката. Заради изключителното състояние, оповестено в страната поради новия ковид, са били спрени всички публични поръчки. Това е попречило избора на нова компания, която да извърши третирането в период, сподели още Вера Станишева.

Следващо отнасяне против ръждивата борова листна оса ще бъде напролет на идната година. Дотогава се чака по-голямата част от потърпевшите от нападението дървета да се възстановят сами.

От предприятието са безапелационни, че няма да се стигне до изсичане на гората, защото наранени от нападението на вредителя са единствено дърветата, които се възвръщат сами.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР