Вредите от препиването и махмурлука са известни. Също и начините

...
Вредите от препиването и махмурлука са известни. Също и начините
Коментари Харесай

Ползите от студентския махмурлук

Вредите от препиването и махмурлука са известни. Също и методите да се докараш до това положение. Има обаче и нещо потребно, което от време на време води до метафизичен открития и верни дейности. Става дума за изтрезняването. Сложен развой, само че постоянно зареден с оптимизъм.
Отминалият студентски празник и днешния махмурлук на значителен брой участници в него е добър мотив да поразсъждаваме по тематиката.

Оставям настрани изтърканите, милозливи, укорителни, насърчителни, кахърни, прочувствени и досадни загрижености от сорта на: Празнувайте, само че бъдете умни и виновни – вие сте бъдещето на България. От такива препоръки човек може да получи позиви за повръщане преди да е блъснал и едно питие… Разбира се никой не ги съблюдава. Няма статистика за изпития алкохол и родените след 9 месеца деца, само че провалите и последствията са факт. Но една друга статистика, обвързвана със студентите, е все по-тревожна. Техният брой понижава поради демографската рецесия и тъй като доста младежи отпътуват по света да търсят обучение и работа. Над 35 000 медици не доближават в опазването на здравето. В същото време вузовете към този момент са 53, което е цялостен парадокс при мощно оредяло население. Това от своя страна смъква фрапантно качеството на образованието. Всеки може да си купи или " изкара " тапия за висше обучение доста елементарно. Калинките в коридорите на властта са доказателство. Което води от своя страна до неприятно ръководство. Немалко университети съществуват поради таксите и усвояването на пари. Лобизъм и бизнес. Тройкаджии учат по елитни специалности, а някъде даже анулираха приемните изпити. Историята не помни сходно проваляне.

Но да се върнем към празника. Купонджиите по традиция имат вяра, че са безсмъртни. Дават всичко от себе си, а на сутринта идва главоболието и гаденето. Защо се напих като кирка?! – се трансформира в екзистенциален въпрос. През мъглата на алкохолните изпарения човек стартира да търси отговорите. Действителността безпардонно се изправя пред него и намирането на място в нея се оказва същинско тестване. Денят на предалата те памет. Денят на първите равносметки.

Днес доста младежи ще научат този урок. Човек може да мечтае за космоса, да строи небостъргачи, да е виртуоз в операционната и прочие, само че преди този момент би трябвало да осъзнае, че пътят към всяка фантазия и даже средносрочен проект е цялостен с клопки. За да промениш живота си, би трябвало да подредиш мислите в главата си, - поучавал Джими Хендрикс, само че самичък не е съумя да стори това… Всеки младеж би трябвало да опита. Длъжен е да опита.

Оставете се пробвайте да извлечете някаква изгода от махмурлука, колкото й старания да ви коства това. По-мъдри може да не станете, само че ще схванете, че с фойерверки не се печелят борби и войни. Трябват барут, сърце и правилни приятели. Само това да осъзнае човек - доста е.

Народ сме, чиято история нерядко е писана след юначен запои, вместо на трезва глава. Резултатът е това, което сме през днешния ден и то не е за харесване. Опиянението от фантазиите за народна власт преди 30 ни вкара в махурлук, от който към момента се лекуваме. Препихме с менте политически алкохол. Няколко пъти се опитахме да изтрезнеем на митинги против статуквото, само че грешката бе, че разчитахме на фойерверки. Това лято и есен - отново същата уязвимост. Което разреши на свинемодела да ни третира като жители на кочина и до този миг.

8 декември мина. Време е за изтрезняване - във всевъзможен смисъл. Не оставяйте барута да се намокри и не се подвеждайте по обещанията на властта.

Борис Петков

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР