Вреден съм за руските интереси в България и руските интереси

...
Вреден съм за руските интереси в България и руските интереси
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: Вреден съм за руските интереси в България

„ Вреден съм за съветските ползи в България и съветските ползи в това българската защита да стои недофинансирана, със остаряло въоръжение, подвластна във всяка допустима степен от Руската федерация - това няма да се случи “. Това съобщи пред БНР военният министър Тодор Тагарев.

От 35 години за първи път сухопътните войски ще получат съществена бойна техника, акцентира той.

„ Възможността за това се обезпечава и посредством повишението на бюджета с уговорките, които сме поели. През 2001 година бюджетът за защита беше по-малко от 250 млн. $. Следващата година той ще е близо 2,5 милиарда $. Следващата година ще излезем още веднъж след 15 години на 2% от Брутният вътрешен продукт, което дава солидна основа за превъоръжаване и рационализация на армията, тъй че тя да стане оперативно съвместима и да може да работи дружно със съдружниците “, споделя той.

По думите му три са огромните планове, които са във фокуса за последните 10 години – бойни самолети, кораби и бронирани машини. Сега потегля третият от тях, което е доста значимо за развиването на сухопътните войски, уточни Тодор Тагарев. Той разгласи, че по-следващата сряда ще внесе в Министерски съвет стратегия за вложения до 2032 година:

„ Там се вижда, че няма даже за втора бригада за напълно нови машини при 2% от Брутният вътрешен продукт. Няма да имаме опция да го създадем. За 900 машини изобщо не приказваме. Но извънредно значимо беше да имаме най-малко една осъвременена бригада, тъй като ние имаме задължения, които са към нашата лична сигурност. Още една бригада вършим, само че не изцяло, не по този метод – отчасти ще модернизираме до 2032 година 30 години съвсем нищо не се случваше от позиция на превъоръжаването. Малко мъчно ще бъде обезщетено това закъснение. Правим най-хубавото, с цел да осигурим предпочитано нужните качества на армията “, твърди Тагарев.

За рецензиите по отношение на американските бойни машини „ Страйкър “, министърът бе безапелационен, че нищо не се прави без експертната оценка на сухопътните войски и експертите от щаба по защита. Според експертната група тази машина ни дава най-хубав баланс сред подвижност и маневриране, защитеност на машината и огнева мощност.

„ Това е машината, която ни дава най-хубавия баланс, на цена, която можем да си позволим. Много значим е въпросът да не очерняме авансово това, което ще получи българската войска. Това всеобщо оклеветяване не оказва помощ на армията. Пуканки ли били, ковчези ли били – това не е съществено “, сподели той.

Военният министър означи, че няма безспорна отбрана: „ Няма машина, която да издържи на директно попадение от управляема ракета. Няма такава “.

А за вота на съмнение в областта на защита Тагарев изрече мнение, че тези, които слагат въпросите, не се интересуват от отговорите и фактологията. Според него задачата им е да разширят изборната си основа. „ Там няма съществено разискване. Там има политически или други внушения “, счита той и разяснява:

„ За първи път в българската история има избор на съмнение по военни въпроси и въпроси на защитата – тогава, когато нашата защита се ускорява с доста бързи темпове и с доста бързи темпове ние излизаме от съветската орбита “, изясни министърът.

По думите му казусът с недокомплектът е сложен и не може да се реши с 1-2 ограничения. Той означи нездравословните резултати от дезинформационната акция против българската войска - че ще бъдат изпращани да водят война в Украйна. Това е обяснението за спада на курсантите, счита министърът на защитата. Той добави обаче, че казусът е дълготраен и доста сериозен.

„ Ако не вземем някакви ограничения за подготовка на популацията, то след 10 години ние няма да имаме подобен състав въобще “, предизвести Тодор Тагарев. По думите му обаче хипотезата за връщане на наборната работа не стои на нашето внимание. Трябва обаче да се откри някаква форма, тъй че повече български жители да преминат базова военна подготовка, безапелационен бе той. И добави, че все още вървят вътрешни разбори и полемики по този въпрос. Той уточни като вероятен вид - хората, които желаят да работят за страната, да имат наложително базова военна подготовка.

Поставили сме си за цел до февруари да приключим със стратегическия обзор, съобщи военният министър.

За обвиняванията на Корнелия Нинова против него за спор на ползи, Тагарев бе безапелационен, че Българска социалистическа партия и Нинова лъжат. Той отхвърли да има такова нещо.

Относно митингите против БФС и погрома в София, след който ПП-ДБ желаеха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, Тагарев изрече мнение, че Министерство на вътрешните работи не се е справило по най-хубавия метод:

„ Въпреки че голямата част от служителите на реда действаха професионално в тази комплицирана обстановка, имаше обособени служители на реда, които надвишиха правата си. Трябва да бъде разследван този случай, би трябвало да бъдат разпознати отговорните и да понесат съответните последици “, разяснява той.

Според него в държавното управление няма квоти за другите партии. Той заявява, че не е член на нито една от партиите в ръководството, както и че не е взел участие в партийни действия на тези партии.

„ Бях поканен в персонално качество от акад. Денков. Не съм осведомен с механизмите по какъв начин е бил образуван кабинетът “, сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР