Връзката между противозачатъчните хапчета и рака на гърдата е идентифицирана

...
Връзката между противозачатъчните хапчета и рака на гърдата е идентифицирана
Коментари Харесай

Внимание, дами! Дори ниски дози противозачатъчни увеличават риска от рак на гърдата

Връзката сред противозачатъчните хапчета и рака на гърдата е разпозната преди години. Много дами и техните лекари допускат, че новите медикаменти или по-ниски дози са доста по-безопасни. Все още ли съществува риск? ``
реклама

Изследователите са анализирали данни за 1 797 932 дами под 50 години, които не са имали рак и не са минали лекуване за плодовитост. Около 60% от тях употребявали някакъв тип хормонална контрацепция, а към 40% - не. В към 11-годишен интервал, 11 517 дами са диагностицирани с рак на гърдата, показва БГНЕС.

Проучването открива, че тези, които употребяват хормонална контрацепция, са с 20% по-голяма възможност от развиване рак на гърдата, в сравнение с тези, които не са приемали сходни лекарства. Колкото по-дълго дамите пият от тях, толкоз по-голям наподобява рискът от поява на злокачествено образувание на млечните жлези.

Опасността понижава бързо след прекъсване на хапчетата най-много при тези, при които приемът не е траял над 5 години, настояват експертите. Рискът варира съгласно другите типове защитни средства, само че не са открити огромни разлики.

Дами, които употребяват пластири, импланти, инжекции, вагинални пръстени и вътрематочни устройства, както и хапчета за надзор на раждаемостта, са застрашени от заболяване. В Съединени американски щати към 10 милиона дами употребяват орални контрацептиви, а повече от 4 милиона други се доверяват на импланти.

Анализът на риска не е взел поради някои фактори - като физическа интензивност, консумация на алкохол и история на кърменето - които могат да повлияят на риска от рак на гърдата, прецизират специалистите. Проучването също по този начин не включва дами на 50 или повече години, за които е най-вероятно да развият рак на гърдата.

Изследването е оповестено в сп. New England Journal of Medicine.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР