Враца. Скалният орел и планинският кеклик са едни от редките

...
Враца. Скалният орел и планинският кеклик са едни от редките
Коментари Харесай

Георги Стоянов, ПП „Врачански Балкан“: Скалният орел и планинският кеклик са едни от редките птици, които се срещат в Северозападна България

Враца. Скалният орел и планинският кеклик са едни от редките птици, които се срещат в Северозападна България, сподели за Радио „ Фокус “ – Видин орнитологът в Политическа партия „ Врачански Балкан “ Георги Стоянов в Деня на птиците. Той уточни, че планинският кеклик е намалял през последните години. „ Има редица пойни птици, които са забавни и летят по скалните местообитания. Орнитолозите ги откриваме по тон и с финна оптика – бинокли и зрителни тръби.Хищните птици, които гнездят по скалите са доста внимателни и страхливи, не позволяват човек наоколо и е мъчно да бъдат видяни “, сподели Стоянов.
Той изясни, че в Северозападна България има доста подобаващи скални местообитания освен във Врачанския Балкан, само че и в Белоградчишкия район има подобаващи места и огромни територии, които са значими за опазването на тези птици. „ Важно е за скалните местообитания да не се създават необмислено кариери за инертни материали за това тъй като те са доста огромен проблем.Там има разнообразни процедури, които би трябвало да са изпълнени, само че тези кариери са проблем за скалните местообитания и за птиците “, добави орнитологът. Той изясни, че доста присъщ тип за скалите в Северозападна България е бухалът, който го има на много места, като той може да се чуе единствено нощно време. Според орнитолога бухалът в предишното е бил доста рядка птица, само че в този момент го има на много места и е с добра бройка. Проектът на естествен парк „ Врачански Балкан “ за запазване на лешоядите, както и плановете с ЧЕЗ за обезопасяване на електрическите стълбове са част от ограниченията, които се взимат за запазване на птиците, добави орнитологът Георги Стоянов.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР