Враца. Новите прелезни устройства са автоматизирани, като за разлика от

...
Враца. Новите прелезни устройства са автоматизирани, като за разлика от
Коментари Харесай

НКЖИ инвестира 16 млн. лв. за 4 години в съвременни автоматични прелезни устройства

Враца. Новите прелезни устройства са автоматизирани, като за разлика от ръчните бариери (спускани и вдигани от прелезопазач), те се задействат автоматизирано от прекосяването на влака. Всички нови прелезни устройства са съоръжени с спомагателна трета бяла постепенно мигаща светлина, която посочва, че устройството не е развалено и безвредно може да се премине. За надзор и предварителна защита в допълнение се инсталират камери. Това оповестиха от пресцентъра на НКЖИ .
От всички железопътни прелези - 757 на брой, 519 са съоръжени с автоматизирани устройства, осигуряващи безвредно прекосяване на трен през прелеза. На 306 устройства са конфигурирани шосейни светофари с трета бяла постепенно мигаща светлина.
За интервала 2018-2020 година още веднъж са планувани 8 000 000 лева за снабдяване на 22 прелеза с нови автоматизирани прелезни устройства.
По мотив 10-ото издание на Международния ден за безвредно прекосяване на железопътните прелези, на прелеза при с. Бели извор (област Враца) беше изложен автомобил, претърпял акцидент при погрешно прекосяване през железопътен прелез.
Целта на акцията е да провокира вниманието на водачите на моторни транспортни средства като им демонстрира какви могат да бъдат следствията при неспазване на разпоредбите. Прелезът се намира на околовръстния път на Враца, посока Видин, където е извънредно интензивно придвижването на товарни МПС. Само през 2017 година в НКЖИ са регистрирани 273 случая на развалени бариери в резултат на конфликт с МПС или вандалски дейности, като 73 от тях са се случили на този прелез. От началото на 2018 година умишлените повреди на бариерните греди при с. Бели извор са 23.
Въпреки, че железопътната ни инфраструктура е с един от най-високите проценти на автоматизирани и механически средства за обезпечаване на сигнализирането на жп прелези, статистиката на НКЖИ сочи, че единствено за последните 3 години (2015, 2016, 2017 г.), при произшествия на прелези са ранени 25 души, а починалите са 11. До 1 юни 2018 година случаите на прелези са 13, с 6 ранени и 2-ма починали.
И тази година при започване на ученическата почивка представители на Компанията раздаваха брошури в учебни заведения наоколо до железопътната инфраструктура, напомняйки, че жп релсите не са място за игра и селфи.
„ Апелирам всички водачи на моторни транспортни средства – пазете своя живот и живота на своите близки. Няма рискови прелези, има безразсъдно прекосяване през тях “, прикани генералният шеф на Директива за птиците НКЖИ инж. Красимир Папукчийски във връзка Международния ден за безвредно прекосяване през железопътните прелези.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР