Враца. Ако преди в нашия град е било невъзможно да

...
Враца. Ако преди в нашия град е било невъзможно да
Коментари Харесай

Калин Каменов, кмет на Враца: Да бъдем единни и гордо да развеем българското знаме

Враца. „ Ако преди в нашия град е било невероятно да се чуе тон на църковна камбана, да запееш свободно българска ария, да се разходиш с високо вдигната глава, то през днешния ден това не е по този начин. Макар свободни, още веднъж сме песимистични и недоволни ". Това сподели кметът Калин Каменов в словото си във връзка Националния празник на България, оповестиха от пресцентъра на Общината . „ Съвременното иго е вътре в нас и се назовава – разцепление. Днес сме свободни, само че не и единни. Разликата сред предците ни и нас е, че те осъзнаха, че е по-добре да не бъдат жертви, а да пишат историята. Младите хора имат потребност не просто от наученото в учебно заведение, а от житейски уроци по родолюбие. Преди седмица раздадохме хиляди български флагове на децата на Враца. За 5 дни съумях да видя стотици будни детски очи, милеещи за своя град, за България. Ако желаеме да бъдем огромни, то огромни би трябвало да бъдат и фантазиите ни. В днешния ден няма смисъл от високопарни слова, би трябвало просто да сведем глави пред починалите, да сме единни и гордо да развеем българското знаме, изричайки думите – Да живее България! Честит празник! “, сподели още кметът Калин Каменов.
Началото на честването на Освобождението във Враца бе обещано с празнично шествие с 25-метров трикольор, който бе пренесен от площад „ Македония “ до централния площад „ Христо Ботев “ от отличени възпитаници, спортисти, деца с национални носии и общественици.
Официалната гала по отбелязване на Националния празник стартира с издигане на българското знаме. Програмата продължи с осъществяване на стихове от третокласничката Анна Веселинова от НУ „ Иван Вазов “ и артиста Борислав Борисов.
Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благоденствие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
В знак на благодарност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на поета и бунтовник – Христо Ботев.
На тържествената гала участваха още: народни представители, регионалният шеф Малина Николова, ръководителят на Общински съвет Румен Антов, общински съветници, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на локалната администрация Нина Дакева, общественици, възпитаници, студенти и жители.
Програмата продължи с концерт на дует „ Пирин “, като под звуците на фолклорна музика, се извиха български хора.
В програмата по случай отбелязването на 3 март се включиха военнослужещи от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия, средношколски разбъркан хор към СУ „ Отец Паисий “, Духов оркестър при читалище „ Развитие “.
Националният празник бе маркиран и в село Челопек, където кметът Калин Каменов участва на представянето на книгата „ Челопек – естественият олтар “. Програмата стартира с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от отец Аспарух и осъществявания на стихове от възпитаници и членове на читалището. Участниците получиха по едно българско знаме от кмета Каменов и Тихомир Тошев – кмет на село Челопек.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР