Вратата за България към Шенген винаги е била открехната, но

...
Вратата за България към Шенген винаги е била открехната, но
Коментари Харесай

Илхан Кючюк няма да се кандидатира за председател на ДПС

Вратата за България към Шенген постоянно е била открехната, само че единствено по въздух. Това предложение се появи още през 2011 година Българската позиция постоянно е била да бъдем равни с другите европейски нации и да имаме цялостен свободен достъп. В Европа огромните разширявания и диспути мъчно прокарват своя дневен ред сега. Това съобщи в студиото на Euronews Bulgaria Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/АЛДЕ.

Единият детайл, в случай че приемем с румънците да сме част от Шенген единствено по въздух, нямаме гаранции, че няма да имаме още претенции. Вторият детайл е, че би трябвало да имаме гаранции, че в обозримо бъдеще ние ще бъдем признати пълноправно. Аз държа да бъда реалист, гледайки положението на съюза. Трябва да приказваме в един глас с румънците. Трябва да приказваме по посока на това, че ние желаеме пълноправно приемане на страната ни в Шенген. Трябва да бъдат употребявани и дейните дипломатически позиции на България и Румъния, както и контактите с бизнеса. Австрия е най-големият задграничен вложител в България и трети в Румъния. Оставихме страха да вземе превес над рационалните причини.

Самият факт, че Нидерландия изпратиха представители у нас, значи, че сме на друго равнище в връзките ни с Нидерландия. Но би трябвало да се случат и горните неща, които загатнах. Трябва да приказваме обществено, в това число пред европейските медии. Българският външен министър би трябвало да приказва по-често там. Нима нямаме хора с високо обществено състояние в Австрия и Нидерландия? Мога да изброя много такива. Трябва да превърнем тази концепция в приоритет на държавно равнище, не на една или друга партия.

В понеделник отивам в Австрия. Ще създадем митинг пред вътрешното им министерство. Ще покажем нашите причини, ще пробваме да притеглим българите и румънците там. Ние не сме друго качество европейски жители.

Не бива да се отделя България от Румъния. Това ще бъде стратегическа неточност. И двете страни са част от Европейски Съюз. Това, че един тир не може да пресече за 14 ч. дистанцията от Русе до Гюргево е проблем на целия Европейски Съюз.

Няма да се кандидатирам за ръководител на Движение за права и свободи. Смятам, че съм фокусиран в друга посока. Към сегашния миг единствено господин Пеевски е номиниран за ръководител. Движение за права и свободи е демократична партия и всеки ще има право на мнение. Безспорно господин Пеевски върна огромния спор в българската политика в Народно събрание. Този спор не може да става подмолно. България е парламентарна република. Нека да потвърдя още един път обществената позиция на Движение за права и свободи - партията поддържа Конституционните промени, присъединението на България в Шенген и еврозоната. Няма политическа партия в България с толкоз сериозна полемика в тези два съюза.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР