Вратата ни е широко отворена за нашите приятели от България,

...
Вратата ни е широко отворена за нашите приятели от България,
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова беше удостоена със званието „почетен гражданин“ на румънската община Винга

Вратата ни е необятно отворена за нашите другари от България, съобщи кметът Йоан Негрей

Със званието „ почетен жител “ на румънската община Винга беше удостоена вицепрезидентът Илияна Йотова. „ Вратата ни е необятно отворена за нашите другари от България “, съобщи кметът Йоан Негрей на тържественото съвещание на локалния съвет. Един от членовете на съвета е от български генезис.

Около 600 етнически българи живеят в община Винга, те пазят българските обичаи, език и просвета. Първите българи се преселват в Румъния преди три века, бежанци след Чипровското въстание. Банатските българи са най-старата диаспора в северната ни съседка.

Йотова връчи на кмета Негрей почетния плакет на вицепрезидента. „ Румънската страна е основала всички условия за гарантиране правата на малцинствата – по този начин, както прилича на страна член на Европейския съюз. Българите са вписани в Конституцията, имат право на самоопределяне, на преподаване на майчин език и съхраняват своите обичаи и просвета “, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова акцентира, че в днешните сложни времена добросъседството е залог за мир.

„ Зарекъл съм се, до момента в който съм кмет, общността във Винга да живее в мир, съгласие и почитание, без значение от своя етнос и народност “, съобщи Йоан Негрей.

„ Днес с Вас ни посещава България “, обърна се към вицепрезидента Йотова Георги Наков – народен представител от българското национално малцинство и почетен консул на България в град Тимишоара.

Илияна Йотова е на посещаване във Винга във връзка 130-годишния празник на Римокатолическата черква „ Св. Троица “, построена от банатските българи. В нея са непокътнати реликви от 1703 година, пренесени от българите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР