Вратата на боговете или Пуерта де Хаю Марка е издълбана

...
Вратата на боговете или Пуерта де Хаю Марка е издълбана
Коментари Харесай

Вратата на боговете в Перу

Вратата на боговете или Пуерта де Хаю Марка е издълбана напряко в солидната канара. Висока е тъкмо седем метра и е също толкоз необятна.

В центъра на основата има празнина, която е висока съвсем два метра. А в центъра на кухината има още по-малка, кръгла празнина, чието предопределение към момента е предмет на спекулации.

Малката кръгла празнина в центъра. Ancient Wisodm

Този голям, наподобяващ врата, паметник се намира в планината Хаю Марка, до езерото Титикака в Южно Перу. На 35 километра от град Пуно, този регион от дълго време е прочут измежду локалните индианци като Градът на боговете.

Въпреки че тук в действителност в никакъв случай не е откриван древен град, региона е носила няколко разнообразни имена, в това число Гората на духовете и Каменната гора.

Туристическият гид Хосе Луис Делгадо Мамани се натъква на тази конструкция през 1996 година, до момента в който се опитвал да опознае местността. „ Когато я видях за първи път, щях да припадна “, споделя тогава пред пресата озадаченият изобретател.

Коренните индианци от местността съхраняват легенда, в която се загатва за „ врата към земите на боговете “.

Говори се, че през времената доста от великите племенни герои са прекосявали през вратата, с цел да се причислят към боговете си. В редки случаи се прибирали за малко дружно с боговете и „ инспектирали всичките земи на кралството “ през вратата.

В друга легенда се загатва, че свещеникът на инките от Храма на седемте лъча – Амару Меру – избягал от храма със заветен златен диск, прочут като „ ключът на боговете на седемте лъча “, с цел да се избави от испанските завоеватели. Свещеникът се скрил някъде в планината Хаю Марка.

В последна сметка се натъкнал на вратата, която била охранявана от шамани. Той им посочил ключа на боговете и шаманите почнали да правят обред, който приключил с магическо събитие, провокирано от златния диск.

Порталът се отворил и съгласно легендата от другата страна идвала синя светлина. Амару Меру дал златния диск на шаманите и минал през портала, като не се завърнал в никакъв случай повече. Някои археолози спекулират, че дребната кръгла празнина е употребена тъкмо за слагането на златния диск.

На външен тип Вратата на боговете прилича Вратата на Слънцето в Тиахуанако.

Вратата на Слънцето, прилича външно Вратата на боговете. Ancient Wisdom

Също по този начин се счита, че тези два монумента, дружно с още три антични паметника, образуват утопичен кръст, чиито център се пада тъкмо в езерото Титикака, което е свещено за локалните индианци.

Ancient Wisdom

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР